Ian Siegal Live In Amsterdam

IAN SIEGAL – One Night In Amsterdam
Format: CD / Label: Nugene Records
Releasedatum 9 maart 2015

Tekst: Walter Vanheuckelom

Ian Siegal werd geboren in de buurt van Porsmouth in Engeland. Hij is een kind uit de jaren zeventig die in de late jaren tachtig de kunst academie achter zich liet en naar Duitsland vertrok om een muzikale toekomst op te bouwen. Het duurde tot 2002 eer hij zijn debuut album ‘Standing In The Morning’ opnam en in 2003 en 2004 werd hij telkens door ex Rolling Stone Bill Wyman gevraagd als opening act voor de Europese tour van Bill Wyman’s Rhythm Kings. Dit opende meteen heel wat deuren voor Ian. Even later tourde hij in de UK met Big Bill Morganfield, zoon van Muddy Waters. In 2005 kwam dan het succesrijke album ‘Meat & Potatoes’ uit. Zijn vijfde album ‘Broadside’ dat op 9 oktober 2009 verscheen werd door MOJO Magazine verkozen tot beste blues album van 2009. Sinds dan ging er geen jaar meer voorbij of Siegal won wel hier of daar een Award. Een vaste begeleidingsband had Ian niet. Hij trad ook regelmatig als solo artiest op. In 2011 bracht hij samen met de band The Youngest Sons het album ‘The Skinny’ uit en in 2012 ‘Candy Store Kid’ met de band Mississippi Mudbloods. Dit laatst vernoemde album is misschien de beste cd die Siegal ook uitgebracht heeft. In 2013 kreeg hij op de Britse Blues Awards daarvoor de Award voor het beste blues album, beste blues song en beste mannelijke zanger. Ook de uitgebreide tour die volgde met de Mississippi Mudbloods kreeg overal lovende kritieken.

De fans hebben lang moeten wachten op een live album van hun idool maar nu zijn er het laatste jaar zelfs twee live cd’s van Ian Siegal verschenen. In 2014 was er de solo akoestische ‘Man & Guitar’ en nu is er ‘One Night In Amsterdam’ opgenomen in de North Sea Jazz Club te Amsterdam op 17 april 2014. Mike Thorne deed de mixing en mastering en de produktie lag in handen van Richard Pavitt en Ian Siegal. Aan de zijde van de Britse frontman stond zijn jonge Nederlandse band The Rhythm Chiefs, waarmee hij de laatste jaren heel vaak mee optrekt. Het hadden de zonen van Siegal kunnen geweest zijn, want de gemiddelde leeftijd van de drie Nederlandse muzikanten is drieëntwintig jaar. De band bestaat uit gitarist Dusty Ciggaar, drummer Raphael Schwiddessen en bassist Danny Van’t Hof. Ian had ook nog twee backing vocals uitgenodigd voor dit optreden, namelijk Tess Gaerthé en Joel Gaerthé van de populaire Nederlandse indie band, Ashtraynutz. Het album bevat tien nummers en verschillende songs waren nog nooit live door Ian Siegal gespeeld, wat deze live cd nog aantrekkelijker maakt.

De opener I Am The Train komt uit zijn succesrijkste album ‘Candy Store Kid’ en ontbreekt zelden op de setlist van Siegal. Het is dan ook een sterke rock’n roll song met de sound van een halve eeuw geleden. Ook het talent van de jonge Dusty Ciggaar komt hier dadelijk tot uiting in twee heel pittige en vingervlugge solo’s. Dit is wat men noemt een stevige binnenkomer. De ritme sectie blinkt uit in Brandy Balloon met lekkere baslijnen  van Danny Van’t Hof en het uitmuntende slagwerk van Raphael Schwiddessen. Dit blues nummer is gekruid met een dosis funk en staat bol van instrumentale hoogstandjes. Ook de volgende song Kingdom Come heeft die aanstekelige mix van blues en funk. De stem van Ian klinkt grandioos in de Harry Stephenson cover Writing On The Wall. Instrumentaal is deze song ook weer om duimen en vingers af te likken. Het blijft niet bij deze ene cover want ook de volgende song is van een zeer goede vriend van Ian. In de aankondiging vertelt Siegal dat Ripoff Raskolnikov één van de grootste singer/songwriters op deze aardbol is. Ian’s versie van Temporary op ‘One Night In Amsterdam’ is zoveel keer beter dan het origineel dankzij de sterke stem van de frontman, maar ook door de inbreng van drie jonge Nederlandse muzikanten naast hem. Dankzij hun prima instrumentale bijdrage maken ze van deze Americana song één van de sterkhouders op het album. Early Grace verscheen al op twee albums, namelijk het debuut album ‘Standing In The Morning’ en op ‘Candy Store Kid’, de versie op deze live cd is wel erg verschillend, maar zo beklijvend en mooi. Het wordt heel emotioneel gezongen en de kippenvel slide gitaar van Dusty Ciggaar bezorgen dit trage trieste nummer het perfecte gevoel.

De Tom Russel cover Gallo Del Cielo over een hanengevecht kan me ondanks het puike gitaar werk van Dusty niet erg bekoren. Deze song met zuiderse Latijnse invloeden is met bijna tien minuten de langste song op het album. Ian vertelt dat hij al met veel gitaristen heeft samengewerkt maar dat er geen enkele zo goed was als de Nederlandse jongen die nu bij hem speelt. Die woorden uit de mond van Siegal moeten de jonge Dusty toch veel deugd doen en hem nog eens de bevestiging geven van zijn onmiskenbaar talent. De originele versie van Love Hurts kennen de ouderen onder ons nog van The Everly Brothers, maar de jongere generatie denkt dan dadelijk aan die grote hit van Nazareth. Ik schrok wel een beetje want dit was een song die ik Ian zag coveren. Wat me vooral aangrijpt in dit nummer is de combinatie van de twee stemmen. De stem van Ian en Tess Gaerthé passen als heel mooi en harmonieus bij elkaar. De samensmelting van deze twee stemmen maken het verschil in verschil in dit trage nummer en bezorgen het de emotie die het nodig heeft. Hier krijgt Ian vocaal hulp van broer en zus Gaerthé. Dit drietal gaat in het midden van het lied op fantastische wijze even a capella, toch vind ik Dusty hier de grootste uitblinker door de heel ingetogen, maar sublieme wijze waarop hij de pedal steel gitaar bespeelt.

‘One Night In Amsterdam’ is een prima live album. Het heeft uitstekende geluid kwaliteit en een zeer verzorgd hoesje. Wie Ian Siegal met zijn Nederlandse band aan het werk wil zien heeft daar in maart een paar maal de gelegenheid voor, want er zijn zeven optredens in Nederland en één in België tijdens die periode. De data en de plaatsen waar je dit viertal aan het werk kan zien staan hieronder vermeld.

Ian Siegal – Vocals, guitar
Dusty Ciggaar – Guitar
Danny van ’t Hoff – Bass
Rafael Schwiddessen – Drums

De Ian Siegal Band is binnenkort te zien:

05 maart 2015 Vlaardingen, Kroepoekfabriek
06 maart 2015 Apeldoorn, Gigant
07 maart 2015 Dordrecht, Bibelot
08 maart 2015 Weert, De Bosuil
09 maart 2015 Antwerp, De Studio
11 maart 2015 Utrecht, Tivoli De Helling
12 maart 2015 Hengelo, Metropool
15 maart 2015 Purmerend, Poppodium P3
20 juni 2015 Tilburg, Heyhoef-Backstage

Website Ian Siegal


Ook op Blues Magazine ...