Ian Siegal – Man & Guitar

Ian Siegal – Man & Guitar (live solo-album)
Nugene Records (Bertus distributie)

Tekst: John Maes

Ian Siegal is inmiddels een zeer bekende en graag geziene artiest bij ons in Nederland. Deze Engelse ‘Multi-Award’ winnende troubadour laat zich een paar keer per jaar zien in ons kikkerlandje. In cafe’s, concerten, festivals, poppodia, braderieën of in concertzalen. Vaak met een band, maar ook soms solo akoestisch. De ene keer speelt hij uitsluitend Delta blues uit de Mississippi en de andere keer heeft ie een zeer afwisselende show met country en folk songs op zijn repertoire. Of hij nu een gebroken arm of been heeft maakt hem ook allemaal niets uit; hij gaat gewoon het podium op. Soms speelt Ian plichtmatig zijn nummertjes af en soms weet hij van geen ophouden.

De laatste tijd in Nederland zijn de uit Oosterhout afkomstige Rythm Chiefs zijn vaste begeleidingsband met de jonge ster aan het firmament Dusty Cigar als tweede gitarist. Een typische Ian Siegal show bestaat niet. Soms is hij de bandleider en soms is hij de band zelf. Zo ook op zijn nieuwste album ‘Man & Guitar’, opgenomen tijdens de Bluesfestweek in de Londense muziektempel ‘Royal Albert Hall’ in 2013. Unplugged, puur, natuurlijk en alleen aan zichzelf overgeleverd brengt hij eigen songs en een aantal bekende covers. Zonder auto tune, geen overdubs, zonder toeters en bellen blijkt Ian Siegal ook een wereld klasse bespeler te zijn van zijn favoriete nummers.

13 nummer in 50 minuten tijd is een heel stuk minder dan zijn vaak meer dan twee uur durende shows in Nederland. Maar Ian gaat hier helemaal tot op het bot. Hij vermaakt zijn publiek weer uiteraard met zijn gebruikelijke intermezzo’s waarin hij ook in staat is om als een soort stand-up comedian het publiek te vermaken. Om deze sfeer goed weer te geven, zijn er ook een aantal van deze ‘Interludes’ op het album geplaatst. Zoals een voorbeeld waarin Ian verteld dat hij vaak gezien wordt als de jongere uitvoering van acteur Mickey Rourke(o.a. in The Wrestler). Op dit album blijkt gewoon dat Ian ook zonder Dusty Cigar meer dan de moeite waard is en ook zijn Spaanse en Mexicaanse getinte nummers lekker weet over te brengen (Gallo Del Cielo). Maar ik zou toch ook maar al te graag zien dat hij nog een keer met deze Brabantse jongens de studio in duikt om opnames te maken van deze geweldige combinatie.

Ian Seigal - "Ain't Nobody's Business But My Own" - 2013 London Blues Fest - 31/10/2013

Dit is nu het zevende album van Ian Siegal sinds 2005 en kan hij met recht een productieve muziekman genoemd worden. Met het grootste gemak brengt hij zijn eigen songs zoals het country getinte ‘The Silver Spurs’(The Dust uit 2008) en het slide-blues nummer Mortal Coil Shuffle (Swagger uit 2007) naast sfeervolle covers van Taj Mahal, Tom Russell en zelfs Charley Pattons Pony blues. The BBC heeft deze opnames uitgebracht en daar hebben ze niet veel moeite of apparatuur aan te besteden. Het sfeertje komt ademloos uit de speakers. Ieder touch aan zijn snaren is voelbaar en zijn stem komt loepzuiver en puur je huiskamer binnen met dit album. Voor de echte liefhebbers zeker een ‘Must have’, voor de rest een pure aanrader!

1. The Silver Spurs
2. Mary Don’t You Weep
3. Interlude: Big George
4. Mortal Coil Shuffle
5. Interlude: Charlie
6. Pony Blues
7. I Am The Train
8. Aint Nobody’s Business
9. Interlude: Young Mickey
10. Falling On Down Again
11. Preachin’ Blues/live So God Can Use You/you Got To Move (medley)
12. Gallo Del Cielo
13. Hard Times (come Again No More)

Website: http://iansiegal.com/


Ook op Blues Magazine ...