I Am Oak – Osmosis
Format: CD – LP / Label: Snowstar Records
Releasedatum: 6 september 2019

Tekst: Paul Op den Kamp

Nieuw werk van een goed bewaard geheim. Sinds hun debuut 9 jaar geleden brengt de band I Am Oak rond zanger Thijs Kuijken serene schoonheid. Kleine liedjes die een majestueus landschap vormen. Wijde landschappen. Denk aan besneeuwde vlaktes of het uitzicht boven op een berg. Muzikaal gezien de muzikale gelijke van Agnes Obel, Cocteau Twins of Tim Buckley.

De titel van het album slaat natuurlijk op het scheikundig proces van osmose. Hierbij stroomt vloeistof door een membraam. Dit laatste voorkomt dat aanwezige stoffen in de vloeistof passeren. Bijna een metafoor voor diegene die het album draait. De geluidsboxen laten de muziek passeren maar aantasting vindt niet plaats. De muzieknoten druppelen voorbij, de kwetsbaarheid (gelukkig) niet verbroken. Anders dan op vorige albums werden de liedjes gecomponeerd op piano. Een instrument dat geknipt blijkt voor de feeërieke sferen. Een zachte aanslag op de toetsen de lucht die de muziek doet ademen.

Ook knap hoe gedoseerd de lengte van de liedjes en het album an sich is. Het karakter van de liedjes dat bol staat van de mindfullnes zou bij een speellengte van meer dan zestig minuten misschien wel kunnen vervelen. Op het juiste moment wordt de spanningsboog afgebroken door het einde van het album. Toch blijft de smaak naar meer recht overeind.

Om deze recensie toch te eindigen met een dissonant.  Als fan van I Am Oak verlopen je dagen met het dilemma. Moet deze band niet veel en veel bekender worden? Of wil je het stiekem toch het beste bewaarde geheim houden? Het delen van de muzikale pracht met vele anderen of toch het liefst voor je zelf….. Wie weet, wie weet.


Tracklist
01. The Shore
02. Between Worlds
03. Hidden Cove
04. Tundra
05. Swells
06. Kamikochi
07. Cold Heath
08. Stranger
09. Wild Ferns
10. Will I Wake
11. Wondrous Way

Website: I Am Oak


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.