Recensie: Hugo Race & Michelangelo Russo – John Lee Hooker’s World Today

Hugo Race & Michelangelo Russo – John Lee Hooker’s World Today
Format: CD – LP / Label: Gustaff Records – Glitterhouse Records
Releasedatum: 19 mei 2017

Tekst: Peter Marinus

Soms komt de blues tot ons uit onverwachte hoek en in een onverwacht gedaanten. Dat is zeker het geval op dit album van Hugo Race en Michelangelo Russo. Race was in het verleden lid van Nick Cave’s Bad Seeds en Russo zat in Race’s groep The Spirit.
Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van John Lee Hooker hebben zij nu een album uitgebracht, geheel gevuld met covers van John Lee Hooker nummers. Ze hadden kunnen kiezen voor de gemakkelijkste weg: het klakkeloos naspelen van de blues klassiekers van Hooker maar ze hebben gekozen voor een zeer eigenzinnige uitvoering. De blues van Hooker is hier namelijk vermengd met noise, electronica, ambient en avant-garde en het resultaat is verbluffend mooi!
Vooral als je na gaat dat dit album in slechts één dag en één nacht werd opgenomen in de Berlijnse studio van Boris Wilsdorf (lid van de Einsturzende Neubaten). De blues gaat hier wonderwel samen met de bovenvermelde muziekstromingen. Elk nummer schuurt, brandt, bonkt en zuigt, kortom….zoals de blues van John Lee Hooker bedoeld was.
De sfeer van dit album is zeer donker, dreigend zelfs en het tempo van de nummers ligt laag.

De opener, Hobo Blues, zit vol loops, samples en electronics. Het harmonicawerk van Russo is nauwelijks herkenbaar doordat het enorm vervormd is. In Love Blues worden de bluesgitaar en het lome stemgeluid van Race omringd door allerlei rond suizende, vervormde noise en schreeuwende, vervormde harmonica.
Diezelfde blues gitaar verdrinkt bijna in de echo in het langzaam bonkende Serves You Right To Suffer. Decoration Day krijgt een zeer trage, onheilspellende uitvoering waarin de harmonica al scheurend moet opboksen tegen soundscapes en zwevende ambient electronica. Het tempo wordt ietsjes opgeschroefd in The World Today. Hier is zowaar iets van een boogie in te herkennen. Een pracht uitvoering met fluister zang, scheurende distorted harmonica en knetterende electronics.
John Lee Hooker coverde ooit de MC5 klassieker The Motor City Is Burning. Deze versie is terug te horen op dit album. Je moet echter wel flink je best doen om het te herkennen in deze onheilspellende bluesy cover vol kolkende noise.
De noise hort en stoot volop in Country Boy terwijl de afsluiter When My First Wife Left Me weer een prima combi is van blues en electro.

De liefhebbers van John Lee Hooker zullen dit album zeker kunnen waarderen maar dat geldt ook voor liefhebbers van de donkere rock van Nick Cave. Ik ben in elk geval zeer onder de indruk van dit avontuurlijke album!

Tracklist:
01. Hobo Blues
02. Love Blues
03. Serves You Right To Suffer
04. Decoration Day
05. The World Today
06. The Motor City’s Burning
07. Country Boy
08. When My First Wife Left Me

Website: Hugo Race & Michelangelo Russo

23 september 2017|Categories: Recensies|Tags: , |0 reacties

We horen graag je mening! Voeg reactie toe