Recensie: Howlin’ Sun – Howlin’ Sun

Howlin’ Sun – Howlin’ Sun
Format: CD – LP / Label: Apollon Records
Releasedatum: 12 september 2017

Tekst: Peter Marinus

Dit album bevat bluesrock! Maar dan wel bluesrock die met ruime mate put uit het heavy metal geluid uit de late 60’s. Classic rock wordt dat tegenwoordig genoemd. Ik noem het gewoon zoals het is: onnoemelijk harde rock met een flinke blues en funk laag.
En dat staat allemaal op dit album van de Noorse band Howlin’ Sun. De band uit Bergen bestaat uit Thor-Erik Bjelde (zang), Magnus Gullachsen (gitaar), Pieter Ten Napel (bas) en Torgren Nameds (drums).
Het fuzz pedaal blijft dit hele album ingetrapt en de volume knop in de uiterste stand.

Het resultaat klinkt als de opener Hitchhiker Of Love waarin een 60’s/70’s band als Mountain van grote invloed blijkt te zijn geweest. Die band zweeft trouwens over dit hele album. Ook in de funky fuzzrocker Westbound, dat als een nog heavier versie klinkt van Mountain’s klassieker “Mississippi Queen”.
Het fuzzgehalte wordt nog iets verhoogd in Move waardoor dit nummer als een mengsel van Mountain en The Stooges klinkt. Een verpletterend massieve bluesrocker. Strange Night is een rauwe riff rocker met grauwende zang en onverwachte zwevende psychedelische gedeelten.
Yellow Lit Road heeft hetzelfde lome psychedelische geluid als de beste Jimi Hendrix Experience ballad terwijl de gitaarriffs iets van Lou Reed’s “Walk On The Wild Side” weg hebben. De harde psychedelische rocker Day-To-Day Blues heeft dan weer iets Cult achtigs.
Ook het harde Jupiter heeft Cult invloeden maar dan weer vermengd met Stones-achtige riffs. In Nothing Like A Shelter word je compleet omver geblazen door de overdonderende Mountain riffs.
Het meest bluesy nummer op dit album is The Day Took My Sunshine Away, compleet met harmonica. Dit nummer zit meer richting Cream. Op het eind gaat de band helemaal los middels een waanzinnig brandende gitaar solo.
Helemaal op het eind van het album staat het rustpunt. De akoestische ballad A Little Bit Of Rain, dat met zijn heerlijke slide aan “Wild Horses” van de Rolling Stones doet denken.

Als je van verpletterend harde bluesrock houdt of nog steeds blijft hangen in de 60’s metal, kan je niet om dit album heen!

Tracklist:
01. Hitchhiker Of Love
02. Westbound
03. Move
04. Strange Night
05. Yellow Lit Road
06. Day-To-Day Blues
07. Jupiter
08. Nothing Like A Shelter
09. The Day Took My Sunshine Away
10. A Little Bit Of Rain

Website: Howlin’ Sun

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Recensies
Sort by
2 januari 2018|Categories: Recensies|Tags: |1 reactie

Eén reactie

  1. Jaap Kooijman 2 januari 2018 om 21:29 - Antwoorden

    Wederom puike recensie Peter!

We horen graag je mening! Voeg reactie toe