Howe Gelb & Lonna Kelly – Further Standards
Format: CD – LP – Digital / Label: Fire Records
Releasedatum: 30 November 2018

Tekst: Paul Op den Kamp

Dit album verscheen blijkbaar verleden jaar al op vinyl. Nu volgt een bredere release op meer formats en media. Voor de gemiddelde blues- en jazzfan een kans om een juweeltje binnen te halen, het album bleef tot nu te zeer onder de radar.

Howe Gelb, jaren de frontman van de alt-rock band Giant Sand, bracht eerder het album ‘Future Standards’ uit. Een eenentwintige-eeuwse manier om het Great American Songbook van nieuwe materiaal te voorzien. Samen met zangeres Lonna Kelly brengt hij op dit  album enkele bewerkingen van zijn eigen album aangevuld met nieuwe liedjes.

Begeleid door een jazz combo zingt dit duo hun werk als een nieuwe versie van Gainsbourg en Birkin of Armstrong en Fitzgerald. Ofwel een serene vrouwenstem met daaronder de diepe kraak van de man. De muzikale versie van hemel en de hel, het serene en de lust verenigd in twee stemmen. Opvallend dat Gelb soms nadrukkelijk klinkt als Leonard Cohen. Een bijzonder vorm van muzikale reïncarnatie.
De band is de ideale achtergrond waartegen het duo hun verhalen van liefde en verlangen kunnen vertolken. Als een waas van subtiliteit en verstilling vormen ze een romantisch klankbeeld. Het albumhoesje daarbij is een lust voor het oog. Het oogt als vergeten klassieker uit de jaren vijftig of zestig.

Het ideale album, om te draaien in de late uren, na een te overvol kerstdiner. Je zit voor het raam en kijkt naar de dwarrelende sneeuw, melancholisch van teveel rode wijn en moe van de dag. Muziek voor aan het eind van de nacht, terwijl het feestgedruis verstomt en het gewone leven weer gestalte krijgt.


Tracklist:
01. Presumptuous
02. All You Need To Know
03. Clear (Recycled)
04. Irresponsible Lovers (Recycled)
05. Impossible Thing (Recycled)
06. Relevant (Recycled)
07. Sweet Confusion (Live)
08. Clear (Live)
09. May you Never Fall In Love (Live)
10. Irresponsible Lovers (Live)
11. A Book You’ve Read Before (Live)
12. Ownin It (Live)
13. Terribly So (Live)
14. Not the End Of The World
15. Gypse Candle
16. Severe Season (Recycled)

Website: Howe Gelb