Foto Recensie: Hoodoo Monks – Blues Of The Legends

Hoodoo Monks – Blues Of The Legends
Format:CD / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 18 maart 2017

Tekst: Gerrit Schinkel

Hoodoo Monks is een Brabants bluestrio uit Helmond en Eindhoven. De band, die nu zo’n drie jaar bij elkaar is bestaat uit zanger-mondharmonicaspeler Erik van Tilburg (Papa T), gitarist Benito Berndsen (BB Burnette) en drummer Peter van der Zanden (Pit Maypole). Van Tilburg is voormalig drummer van The Vibrones en The Hummingbirds schakelt na 15 jaar drummen over op de mondharmonica. The Hoodoo Monks treden zo’n 40 keer per jaar op.

Na hun demo cd ‘Black Mambo Boogie’, verscheen onlangs ‘Blues Of The Legends’, het eerste echte album van Hoodoo Monks, dat in één dag werd opgenomen. Op dit album, de titel zegt het al, brengen de Brabanders een ode aan hun helden, voornamelijk Chicago bluesmannen uit de late jaren ‘50 van de vorige eeuw. Op de cover van het album staan prominent de gezichten van Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Little Walter en Willie Dixon, door zanger Erik van Tilburg ‘De rat pack van de blues’ genoemd.

‘Blues Of The Legends’ begint met een swingende versie van R.L. Burnside’s See My Jumper en hier is voor het eerst de scheurende mondharmonica te horen, gevolgd door Dust My Broom van Elmore James met een vuige slide. Hoodoo Man van Jr. Wells begint met ferme drumroffels, waarna de vette gitaar en de huilende mondharp het geheel overnemen, ondersteund door stampende drums. De band davert verder met de stomende boogie Shake It Baby van John Lee Hooker en bij de Willie Dixon compositie Evil Is Going On slaat de damp er af. Het tempo wordt er flink in gehouden met Howlin’ Wolf’s Commit A Crime en een swingende versie van de Muddy Waters klassieker Mojo Working, met de backing vocals van Burnette en Maypole naast de rauwe stem van Papa T. Bij It’s Too Late Brothers is het net of je de originele vertolker Little Walter hoort. Het trio houdt de vaart er flink in met See Her Do The Do en John Lee Boogie. Van Tilburg blaast zijn harp bijna aan flarden, Maypole ranselt zijn drums en met het strakke gitaarwerk is ook niets mis. Mellow Down Easy van Little Walter is een fantastische energieke afsluiter.

Conclusie:
‘Blues Of The Legends’ bevat rauwe authentieke elektrische Chicago blues van een energieke band. Heerlijk om naar deze eigen(tijdse) interpretaties van de blues van de klassieke helden te luisteren. Keihard draaien s.v.p.

Tracks:
01. See My Jumper
02. Dust My Broom
03. Hoodoo Man
04. Shake It Baby
05. Evil Is Going On
06. Commit A Crime
07. Mojo Working
08. It’s Too Late Brothers
09. See Her Do The Do
10. John Lee Boogie
11. Mellow Down Easy

Website: https://www.facebook.com/hoodoomonks/

Optredens Hoodoo Monks:

27 mei: Pop-Ei Blues party Hometown – Eindhoven
02 juni: Fluor – Amersfoort (support: Red Devils & Big Pete)
03 juni: Bosuil – Nederweert (support: Red Devils & Big Pete)
09 juni: Blues on the River @ night – Rotterdam
10 juni: Blues on the River @ night – Rotterdam
16 juni: Chicago Blues Night – Cacaofabriek – Helmond
30 juni: Mout bier zomerfestival – Nijmegen
16 september: Nispen Blues – Nispen (support Barrelhouse)
24 september: Blues middag – N Joy – Den Helder
30 september: Blues festival Geleen
20 oktober: Blues route Festival – Goes, (locatie optreden volgt nog)
21 oktober: Gonzobar stichting M&M Blues – Tegelen


Ook op Blues Magazine ...