Homesick James – The Sensational Recordings – Shake Your Money Maker
Format: CD / Label: Wolf Records
Releasedatum: 26 januari 2018

Tekst: Peter Marinus

Slide gitarist Homesick James hoort wat mij betreft in het rijtje van ondergewaardeerde blues artiesten. Daarom is het des te heuglijker dat er nu via het Wolf label een album van hem is uitgebracht met nog nooit eerder uitgebrachte opnames.
Homesick James kwam uit Somerville, Tennessee, en is de neef van Elmore James. In de jaren ’30 speelde hij in Horace Henderson’s band en bij pianist Jimmy Walker. Zijn eerste opnames verschenen op het Coral label in 1952. Gedurende de 40’er en 50’er jaren kwamen we Homesick tegen in bands van o.a. Sonny Boy Williamson II, Elmore James en Snooky Pryor. Ook gedurende de jaren ’60 was hij actief en bracht hij o.a. een album op het Prestige label uit.
Homesick James overleed in 2006.

Het Wolf album is in drie gedeeltes onder te verdelen. Het eerste deel bestaat uit live opnames (jaar onbekend) waarin Homesick solo te horen is. In deze solo opnames kan je prima genieten van zijn sublieme snerpende slidewerk. Zoals in de opener Louise, Louise Blues. Zijn rauwe emotionele stem past prima in dit nummer waarin Homesick zijn knallende manier van spelen afwisselt met ingetogen gedeeltes. In de solo boogie My Baby’s Gone worden begeleiders totaal niet gemist. Dat komt met name door de explosieve kracht van deze slide gigant.
Tin Pan Alley is een cover van het Curtis Jones nummer. Deze rauwe desolate versie keert terug naar de rauwe essentie van dit nummer. Tot groot enthousiasme van het publiek speelt Homesick het Elmore James nummer Baby Please Set A Date. Hier glijdt de slide alle kanten op. De rare echo op de zang is ietwat storend.
Het tweede gedeelte van dit album bestaat uit live opnames uit 1979 waarop Homesick wordt bijgestaan door de harmonica van Snooky Pryor. In deze opnames maakt het niet uit dat de geluidskwaliteit iets minder is.
Zo siert Snooky Pryor met zijn pompende manier van spelen de Elmore James klassieker Got To Move op en speelt hij ook een belangrijke rol in de felle slowblues That’s All Right. Het publiek gaat uit z’n dak bij de uitvoering van Robert Johnson’s Sweet Home Chicago. Een tot op het bot uitgeklede versie met rauwe slide en brandende harmonica. Ook bij de Sleepy John Estes boogie Someday Baby Blues is het publiek uitzinnig. Homesick bewijst dat hij Elmore James genen heeft in de Elmore James klassieker Dust My Broom.
In de slowblues Moonshine Woman Blues valt op wat een power Homesick in zijn stem had. Bobby’s Rock is een instrumentale boogie met Tritz Ozmec op drums en Snooky Pryor op de brullende harmonica.
Het derde en laatste deel van dit album bestaat uit live opnames uit 1975. Opnames die bij Homesick thuis werden gemaakt. Hier is hij solo te horen met slechts zijn akoestische slide en zijn stampende voet.Een vijftal zeer intieme blues nummers is het resultaat met de zeer intiem stampende versie van Elmore James’ Shake Your Money Maker als hoogtepunt.

Deze unieke opnames van Homesick James bewijzen dat deze bluesgigant veel meer credits verdient dan dat hij tot nu toe heeft gekregen.

https://www.youtube.com/watch?v=DzryUQfILjI

Tracklist:
01. Louise, Louise Blues
02. My Baby’s Gone
03. Tin Pan Alley
04. Baby Please Set A Date
05. Three Ball Blues
06. Got To Move
07. That’s All Right
08. Sweet Home Chicago
09. Someday Baby Blues
10. Dust My Broom
11. Moonshine Woman Blues
12. Bobby’s Rock
13. My Baby’s Gone Take 2
14. Cross Road Blues
15. Dust My Broom Take 2
16. Shake Your Money Maker
17. Come On In My Kitchen

Website: www.wolfrec.com

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Recensies
Sort by