Holy Moly & The Crackers – Take A Bite
Format: CD – LP – Digital / Label: Pink Lane Records
Releasedatum: 5 april 2019

Tekst: Peter Marinus

De beste term om de muziek van de Britse band Holy Moly & The Crackers te omschrijven is “party music”. Die term dekt gewoon de hele muzikale lading. Misschien dat je er ook nog even “onstuimige” voor moet zetten.
Deze band uit Newcastle mengt met het grootste gemak Britpop/rock met folk, funk en Balkanmuziek en maakt daar één groot swingend feest van.

De band bestaat uit zangeres en violiste Ruth Patterspn, Conrad Bird (zang, gitaar, trompet), Rosie Bristow (accordeon), Nick Tyler (elektrische gitaare), James Shields (bas) en Tommy Evans (drums). Hun derde album werd geproduceerd door Matt Terry, o.a. van The Prodigy faam.

Er wordt energiek geopend met All I Got Is You. Een folkpop nummer in de beste Fairground Attraction traditie met een feestelijk geluid dat aan Gogol Bordello doet denken een rauwe energie die aan The Clash doet denken. In Upside Down manifesteert de band zich als een soort folky Arctic Monkeys of Franz Ferdinand. Stevige Britpop dus met felle gitaarriffs en een zwierige accordeon en bovenal zéér dansbaar!
Can’t Get Enough is funky op die typisch Britse manier. De nonchalante zang van Ruth doet hierbij denken aan die van Kate Pierson van The B-52’s. Kiss Me Before You Go is een stuiterend folkpop nummer met een twanggitaar, een fuzzbas en accordeon. Als je bij dit nummer stil kan blijven staan moet je toch nodig eens bij de dokter langs! In dit nummer worden de Britpop invloeden op feilloze wijze omgezet in een feestfolk nummer. Sister zit met zijn rauwe geluid iets meer in de indie-rock hoek. Een lekker noisy nummer met bijtend gitaarwerk.
Een rustpunt!! I’d Give It All is een Krezip-achtige pianoballad, die zeer breekbaar en stemmig klinkt. Ik sla spontaan aan het buikdansen bij het aanhoren van de mysterieuze Egyptische klanken in Take A Bite. Die worden vermengd met dreunende Britpop, twang gitaar en Balkan folk. Dit lijkt een ratjetioe maar is in werkelijkheid een energiek stuiterend feestnummer.
Through With Walking is een snijdend funky nummer met een geluid dat meer dan eens aan Garbage doet denken. Ook Who Do You Think You Are is funky maar heeft luiere grooves met een Franse invloed door de romig klinkende accordeon. In Naked In Budapest wordt het Britpop geluid dit keer vermengd met zowel Balkan folk als Turkse geluiden.
In de afsluiter This Little Light komt de band even bij na al dat gefeest in een luie, deinende swinger, die een intiem geluid heeft a la Everything But The Girl.

Holy Moly & The Crackers flikken het hem weer. Deze band bruist, spettert en swingt! Waar is dat feestje? Hier is dat feestje!!!


Tracklist:
01. All I Got Is You
02. Upside Down
03. Can’t Get Enough
04. Kiss Me Before You Go
05. Sister
06. I’d Give It All
07. Take A Bite
08. Through With Walking
09. Who Do You Think You Are
10. Naked In Budapest
11. This Little Light

Website: Holy Moly & The Crackers