Holly Hyatt – Wild Heart
Format: CD – Digital / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 26 april 2019

Tekst: Peter Marinus

Liefhebbers van de 60’s/70’s soul, en dan met name liefhebbers van de betere soulzangeressen, opgelet!!! We hebben er namelijk weer een uitstekende soulzangers bij en wel in de persoon van Holly Hyatt, een zangeres uit British Colombia, Canada. De afgelopen veertien jaar maakte zij deel uit van het blues/Roots duo Holly & Jon, dat een viertal succesvolle albums uitbracht.
Nu is er dus een soloalbum van haar uit met soulmuziek, die je doet terugdenken c.q. verlangen naar de soul van zangeressen als Gladys Knight, Ann Peebles en Betty Wright, om er maar een paar te noemen.

Holly heeft een stem, die zowel fluweelzacht kan klinken als krachtig soulvol en zij laat zich op haar album begeleiden door een zeer solide band, die bestaat uit Brandon Smith (keyboards, synthesizer), Clinton Swanson (saxofoon, fluit, trompet, trombone), Jon Burden (gitaar), Billy Mendoza (backing vocals), Steve Wilson en Alan Black (drums).

Gelijk in het eerste nummer Wild Heart toont Holly aan dat haar stem de beste ingrediënten uit de stemmen van Dusty Springfield, Eva Cassidy, Ann Peebles en Betty Wright bezit in een zeer aangenaam groovend soulnummer. De “deep soul” ballad River Flows met de warm zwevende blazers is een prachtig soulnummer waarin Holly’s stem even zacht en intiem klinkt als die van Randy Crawford.
It’s Time For Love is een vurig funky soulnummer met scherpe blazersinjecties en een soepele luie groove, plus een scheurende saxsolo. In het broeierige So Close bewijst Holly dat zij vocaal ook in de hogere regionen prima uit de voeten kan. Door haar zang is dit een Minnie Riperton-achtig breekbaar funknummer.
Ook Midnight Moonsong is funky maar dan op een stuwende Jamiroquai-achtige manier waarin ook het “Talking Book” synfunk geluid van Stevie Wonder opduikt. Een knisperend soulfunk nummer met Syreeta-achtige zang.
If I Called You is een intieme soulballad met een solide groove. Ook hier vertoont Holly’s zang Randy Crawford-achtige trekjes, hetgeen totaal niet vervelend is! Create Unity is een soulnummer met een scheutje reggae waardoor er overeenkomsten zijn met het soulvolle reggae geluid van Bob Marley. Get Funky is een zeer terechte songtitel want funky is dit nummer zeer zeker! Funky zoals een Betty Wright ook kon klinken. Een hoekig groovend nummer met een bijtende gitaarsolo van Jon Burden. In de fluwelen soulballad Gravity zet Holly haar zwoele Randy Crawford achtige stem weer in met een prachtig warme ballad als resultaat. Van de zonnige swinger Sunny Day In January word je geheid vrolijk! Daarna volgt het loom swingende Rainbows dat wat overeenkomsten vertoont met het werk van Bill Withers met heerlijk sprankelend pianospel.
En hoe kan een album nou nog mooier worden afgesloten dan met een romige soulballad als With You Now?

Ik ben zeer onder de indruk van de talenten van Holly Hyatt. Een aanwinst in het soulkamp. Deze dame gaat groot worden, let maar op!


Tracklist:
01. Wild Heart
02. River Flows
03. It’s Time For Love
04. So Close
05. Midnight Moonsong
06. If I Called You
07. Create Unity
08. Get Funky
09. Gravity
10. Sunny Day In January
11. Rainbows
12. With You Now

Website: Holly Hyatt