hollis-header-e1396299570939

HOLLIS BROWN – GETS LOADED

CD – LP / Alive Natural Sound – Sonic RendezVous / Released 6 mei 2014

Tekst: Walter Vanheuckelom

Hollis Brown werd opgericht in Queens, New York City. De band ontstond aan de universiteit en de oprichters waren de songwriting partners Jon Bonilla en Mike Montali. Ze hadden samen meer dan vijftig songs geschreven en ze besloten om een band te vormen en het beste uit die geschreven nummers op te nemen. Ze brachten in eigen beheer een demo uit, die vlug opgemerkt werd door het platen label Alive Natural Sound. Die liet de jongens dadelijk een contract tekenen en in maart 2013 verscheen dan het debuut album ‘Ride On The Rain’. Dit album kreeg heel wat positieve pers aandacht en deed het dan ook niet onaardig. De opvolger ‘Gets Loaded’ verscheen vorige maand. Het is eigenlijk een eerbetoon aan Lou Reed en zijn Velvet Underground. Want ‘Gets Loaded’ is niet meer of niet minder het gehele album ‘Loaded’ van The Velvet Underground, maar dan van achter naar voor gespeeld. Voor de fans van Lou Reed is dit zeker een mooie en welgekomen verrassing. Voor de jongeren een kans om kennis te maken met deze verleden jaar overleden artiest. Iedereen kent ongetwijfeld zijn grootste hit ‘Perfect Day’.

Zelf ben ik nooit een grote fan van Lou reed of The Velvet Underground geweest, toch was het een plezier om dit album met deze oude songs uit mijn jeugdjaren te beluisteren. Het is een tribute album, niet meer of niet minder. Hollis Brown heeft niet veel aan de originele sound veranderd. Complexloze, rauwe maar melodieuze rockmuziek zo kunnen we het beste de muziek op ‘Get’s Loaded’ omschrijven. Mike Montali beschikt over een prachtige volle en frisse stem. Voor de jongere lezers toch even de songs overlopen zo dat zij ook een idee hebben over de songs.’Oh Sweet Nothing’ is een melodieus slowtje met knappe samenzang en pittige gitaar op het einde. Heel fris in de oren klinkt ‘Train Round The Bend’. Een ritme sectie die er staat en een prima gitarist in de persoon van Jonathan Bonilla. Wie van zeemzoete slows houdt komt zeker aan zijn trekken in het liefdesliedje ‘I Found A reason’. Niet dadelijk mijn smaak, of het moet zijn op een dansvloer met je geliefde in de armen. ‘Lonesome Cowboy Bill’ is typische Engelse rock pop muziek van een halve eeuw geleden. Dan heeft ‘Head Held high’, al ligt het in dezelfde stijl van zijn voorganger, toch meer pit. Andrew Zehnal drumt wel heel sterk en de harmonieuze samenzang is weer top.

‘Cool It Down’ heeft een lekker,fris en meeslepend ritme. Weer groots gitaar werk van Jonathan Bonilla en subtiel maar verfrissend toetsen spel. De twee kleppers op het album staan helemaal achteraan op het album. ‘Rock & Roll’ en ‘Sweet Jane’ zijn de verpersoonlijking van Lou Reed en van zijn muziek. Dit zijn beide tijdloze kwaliteit nummers. Afsluiten doen Hollis Brown met de simpele maar vrolijke song ‘Who loves the Sun’. Een nummer waar er dertien van zijn in een dozijn. Hollis Brown doet er naar mijn mening beter aan om hun eigen muziek te maken in plaats van een ouder album klakkeloos achterna te spelen. De band heeft veel kwaliteiten maar ze moeten die dan ook creatief gebruiken. Ik kijk alvast uit naar een waardige eigen opvolger van ‘Ride On The Train’.

Members:
Mike Montali
Jonathan Bonilla
Dillon DeVito
Andrew Zehnal
Adam Bock

Tracklist:
1 Oh Sweet Nuthin’
2 Train Round The Bend
3 I Found A Reason
4 Lonesome Cowboy Bill
5 Head Held High
6 New Age
7 Cool It Down
8 Rock And Roll
9 Sweet Jane
10 Who Loves The Sun

http://hollisbrown.com/

https://www.facebook.com/hollisbrownmusic

http://www.normanrecords.com/records/147435-hollis-brown-hollis-brown-gets-loaded-

 

 


Ook op Blues Magazine ...