HollisBrown_3Shots_300pRGB

Hollis Brown – 3 Shots
Format: cd/lp / Label: Bluerose Records/Jullian Records
Releasedatum: 5 mei 2015

Door: Jan Hogenberg

Om maar direct van wal te steken, wat een topalbum! Je zou het alleen al kopen voor de nummers John Wayne en Wait For Me Virginia. De vergelijkingen met Drive-by Truckers, Neil Young & Crazy Horse zijn direct te maken. Geweldig opgebouwd met heerlijke gitaarsolo’s en pakkende riffs.

Mike Montali en Jonathan Borilla hebben de koppen bij elkaar gestoken voor dit 3e album en hebben alle nummers op 3 Shots gezamenlijk geschreven. Dit heeft geleid dat een ultieme luisterplaat waarop de perfecte mix van rootsrock, countryachtige blues met soul doordrenkt en hier en daar een uitgebalanceerde gitaarsolo is vastgelegd. Zelfs de 70’s hardrock riffs ontbreken niet. De iele, uit de tenen geperste stem van Mike maakt de songs heel apart maar past zeer goed in deze setting welke verder bestaat uit Dillon Devito op bas, Andrew Zehnal op drums en Adam Bock op toetsen.

Hollis Brown is ooit begonnen in 2009 met een bandnaam vernoemd naar de song van Bob Dylan, The Ballad Of Hollis Brown. Het gelijknamige debuutalbum is nooit door iemand opgepakt, echter het in 2013 opgenomen album Ride On The Train uitgebracht door Alive Records werd door het pakkende titelnummer goed ontvangen door de schrijvende kenners. Het vele toeren met de American Sound in alle nummers terug te vinden werd beloond. Het jaar erop mochten we wederom genieten van een ode aan The Velvet Underground met het tijdens Record Storeday uitgebrachte ‘Gets Loaded’. Hierop werd het Velvet’s album Reloaded volledig gekopieerd maar dan in de Hollis Brown stijl.

‘3 Shots’ kent buiten de fantastische nummers genoemd in de intro natuurlijk nog veel moois. Wat te denken van een nooit uitgebracht nummer van Bo Diddley, Rain Dance welke door de Diddley familie werd aangeboden. Dit nummer was ooit door hem geschreven en slechts voorzien van gitaarinvulling van hem. Hollis Brown heeft het nummer opgezogen in hun ziel en daarom heen hun eigen bewerking toegevoegd. Het nummer heeft nog steeds de Diddley stijl behouden. Daarnaast medewerking op het nummer Highway 1 van Nikki Lane. Het nummer had een wat andere invulling nodig zegt zanger Mike Montali. “Haar inbreng is precies het juiste ingrediënt wat ontbrak toen ik het schreef”. Lekkere zomerhit voor op het strand met knisperend houtvuur, perfecte feelgood muziek. Het titelnummer 3 Shots is ontstaan toen Mike en Jonathan zaten te kijken naar een documentaire “Bully” op de Amerikaanse televisie. Het is hun vertaling van het vele geweld onder de jeugd. Het western gehalte is overduidelijk aanwezig op het nummer John Wayne, waarop het gemis aan een held wordt onderstreept welke de Amerikaanse strijders nodig hebben met hun gevecht tegen de Taliban en Al-Quaida. Rustig opgebouwd en met felle riffs beëindigd.

Ook op dit soort albums staan nummers waarvan je denkt bij het beluisteren waarom nou opeens zo’n truttig Mi Amor wat een spaanse bewerking is van albumopener Cathedral, met een ander refrein. Jammer.
Ik wil afsluiten met het allerbeste nummer Wait For Me Virginia. Luister zelf maar en je zet het keer op keer weer op. Ik heb ze alvast in mijn agenda gezet voor eind oktober wanneer deze fantastische gitaarband Europa aandoet en zelfs vier keer op Nederlandse podia staat.

Tracklist:
1. Cathedral
2. 3 Shots
3. John Wayne
4. Rain Dance ft. Bo Diddley
5. Sandy
6. Sweet Tooth
7. Death Of An Actress
8. Higway 1 ft. Nikki Lane
9. Wait For Me Virginia
10. Mi Amor
11. The Ballad Of Mr. Rose

20 oktober Merleyn, Nijmegen
22 oktober Effenaar, Eindhoven
23 oktober Metropool, Hengelo
25 oktober Paradiso, Amsterdam

Website : www.hollisbrown.com


Ook op Blues Magazine ...