Recession Blues

The Hoax – Recession Blues: A Tribute To B.B. King
Release datum: 20 oktober 2014. Credible Records

Tekst: Patrick Struijker Boudier (http://twitter.com/p_okee)

Na hun eerste release in jaren vorig jaar met Big City Blues is The Hoax dit jaar terug met een nieuw album. Nou ja, nieuw: Recession Blues: A Tribute To B.B. King is, zoals de titel al aangeeft een tribute aan the King of the Blues himself. Geen eigen nummers op deze plaat dus, maar wel met onmiskenbaar het geluid van The Hoax.

Recession Blues is inmiddels een paar weken uit en The Hoax heeft er al een aantal optredens in onder andere Nederland opzitten om de plaat te promoten. Voor wie de band al vaker live aan het werk heeft gezien, weet wat men kan verwachten. Gruizige blues op volle sterkte, afgetopt met sterke zang van Hugh Coltman, scherp gitaarspel van Jesse Davey en Jon Amor en een stevige ritmesectie door bassist Robin Davey en drummer Mark Barrett.

Op deze releases covert The Hoax songs die B.B. King (mede) geschreven en opgenomen heeft. Enige uitzondering is Crying Won’t Help You dat door Hudson Whittaker is geschreven en I’ve Got a Mind to Give up Living dat een bewerking is door B.B. King van een traditional. Wat voor de band spreekt is dat ze zeer bekende songs van King als Sweet Sixteen, Paying the Cost to Be the Boss en Three O’Clock Blues hebben overgeslagen en zich focussen op onbekender werk (tenminste, voor de bluesleek. King-kenners zullen de nummers ongetwijfeld kennen).

Het leeuwendeel van de songs op Recession Blues is afkomstig uit de jaren vijftig, met name van Kings release Singin’ the Blues uit 1956, destijds een verzameling al eerder uitgebrachte singles. Ten Long Years krijgt hier een spierballenblues-behandeling. Waar de versie van King redelijk ingetogen is, knalt bij The Hoax de song hard uit de boxen met scheurende gitaren en een brullende zang van Coltman. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld Crying Won’t Help You, I Want to Get Married, Please Love Me en You Upset Me Baby. Vooral bij You Upset Me Baby is het lastig stilzitten.

The Hoax - Troubles, Troubles, Troubles - live in Hengelo

Dark Is the Night is een swinguitvoering met vrolijk schetterende blazers, terwijl Troubles, Troubles, Troubles (uit 1957, de B-side van I Want to Get Married) een heerlijke slowblues is die dicht bij het origineel van B.B. King blijft. Ook de slowblues It’s My Own Fault Baby (a.k.a. My Own Fault en It’s My Fault) van My Kind of Blues uit 1961 ligt dicht in de buurt van de versie van King, al zijn de blazers bij de versie van The Hoax prominenter aanwezig. Recession Blues, het laatste nummer van de plaat, is een prachtige uitsmijter van de plaat. Smerig gitaarwerk, fijne blazers, een subtiele piano, een zanger die het uitschreeuwt: kortom, een harder rockende versie dan die van B.B. King.

Op Recession Blues: A Tribute To B.B. King blijft The Hoax soms trouw aan het origineel van King, maar voor het merendeel legt de band er een stevige bluesrock laag overheen, gelijk de stijl van The Hoax. Heb ik een voorkeur voor de originele versies of de covers? Nee. Ik houd van het subtiele en ingetogene van King én geniet van wederom een meer dan uitstekende release van The Hoax.

De vraag is of deze release een terugkeer is naar de roots en dus een nieuw begin of het einde van de band. Ik gok op het eerste, aangezien het eerste optreden van de band in 2015 al weer in de agenda staat. Zaterdag 27 juni in De Boerderij in Zoetermeer. Hopelijk volgen er nog meer data.

1. Ten Long Years 3:29
2. Crying Won’t Help You 3:07
3. I Want to Get Married 2:51
4. Dark Is the Night 3:03
5. Troubles, Troubles, Troubles 3:45
6. Blind Love 3:07
7. It’s My Own Fault Baby 4:14
8. You Upset Me Baby 2:14
9. I’ve Got a Mind to Give up Living 3:32
10. Please Love Me 3:02
11. Recession Blues 2:30

Website: https://www.facebook.com/thehoaxuk


Ook op Blues Magazine ...