Hidden Agenda De Luxe

Hidden Agenda Deluxe – Pan Alley Fever
Format: CD / Label: CRS/Continental Record Services

Releasedatum: 21 april 2016

Tekst: Gerrit Schinkel

Het zijn drukke baasjes die hun sporen in de muziek al lang hebben verdiend. BJ Baartmans (singer songwriter, producer en begeleider van o.a. Iain Matthews, David Corley, Shannon  Lyon), Eric DeVries (The Big Easy, Songwriters United), Sjoerd van Bommel (Van Deven & Van Bommel, Jango Edwards, David Corley, Frederique Spigt), Gerald van Beuningen (Nancy Works On Payday, JW Roy en Rob Geboers (The Revolvers, Brainbox, Mick Taylor).

Deze gelegenheidsformatie heeft onder de naam Hidden Agenda Deluxe een eerste album uitgebracht, ‘Pan Alley Fever’. Dit album, met twaalf eigen composities en een cover voert je als luisteraar rechtstreeks terug naar de seventies.

Het album begint meteen vrolijk met Shine, dat sterk doet denken aan Ramblin’ man van The Allman Brothers. Lekker speels gitaarwerk. Invloeden van Little Feat zijn er in het gospelachtige Don’t Give Up Hope. Tulsa Shining is een regelrecht verlangen naar Tulsa Oklahoma. Een lekkere uptempo countryrocker. Mind Of Her Own is een soulful funky nummer in de traditie van Dr. John. Een mooie gitaarsolo en een lekkere bas. De midtempo countryrocker I Don’t Even Need You is een song met een fantastische hammond  en Poco-achtige samenzang. De invloeden van The Band zijn volop aanwezig in de prachtige slowblues Don’t Forget To Leave, alsof ze Garth Hudson hebben ingehuurd, maar Sjoerd Geboers doet hier nauwelijks voor hem onder. De enige cover is Long Time Gone, dat oorspronkelijk verscheen op het debuutalbum van Crosby Stills & Nash uit 1969. Prachtig, bijna zes minuten genieten. Na het mooie Jericho Walls komt het cajunachtige Sweet Joanna’s Kiss, waarvan het begin me herinnert aan Eric Clapton’s Tulsa Time. Een van de hoogtepunten van het album is de ballad Goodbye Eternal Youth, met CS&N achtige harmonies en ik bespeur ook invloeden van The Nits. En wat te denken van de gitaarsolo a la Roger McGuinn. Het Dough Sam-achtige orgeltje is aanwezig in Good One Liners en wordt gevolgd door de midtempo funky rocker Whole 7 Days. Het album eindigt met So Blue, een subtiele vaudeville jazzy blues waar Leon Redbone het patent op heeft.

Conclusie:
‘Pan Alley Fever’ voert je zoals gezegd terug naar de countryachtige muziek van de 70’er jaren van de vorige eeuw. Niks geen poespas, niks geen vernieuwing, gewoon een lekker Americana album van rasartiesten die weten waar ze de mosterd moeten halen.

Tracks:
Shine
01. Don’t Give Up Hope
02.Tulsa Shining
03. Mind Of Her Own
04. I Don’t Even Need You
05. Don’t Forget To Leave
06. Long Time Gone
07. Jericho Walls
08. Sweet Joanna’s Kiss
09. Goodbye Eternal Youth
10. Good One Liners
11. Whole 7 Days
12. So Blue

Line up:
BJ Baartmans – gitaar, zang
Eric DeVries – gitaar, zang
Sjoerd van Bommel – drums, zang
Gerald van Beuningen – bas
Rob Geboers – hammond

Website: Hidden Agenda Deluxe

20 mei: CC De Weijer – Boxmeer
16 juli: Big Rivers Festival, Dordrecht
22 juli: Parade- Utrecht 22:00
20 augustus: Haarlem Jazz (Bluespodium) 19:30

 


Ook op Blues Magazine ...