Henrik Freischlader  –  House In The Woods

Format: CD/ Label: Cable Car Records/ Release: september 2012
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Johan Kox

Na zijn vorige album Stiil Frame Replay (SFR) uit 2011 ligt dan nu de  opvolger House In The Woods voor mij om te recenseren. Na het album diverse malen beluisterd te hebben, wat volgens mij voor alle albums noodzakelijk is om tot een eerlijk oordeel te komen, moet ik zeggen dat het weer een prima album is geworden. Was SFR een bluesalbum met meer rock , House In The Woods is een meer bluesy  album met rock geworden.  Echter ook hier zijn meerdere muziekstijlen aanwezig: van rockig House In The Woods  en  bluesrockig Sisters , tot rustige bluesnummers als Breaking My Heart Again, Two Young Lovers, Won’t You Help Me. Bij het laatste en langste nummer van de CD Won’t You Help Me is de interpretatie zo sterk dat men moet aannemen dat Henrik het lijden wat de song door muziek en tekst uitstraalt zelf beleefd moet hebben. Nowhere To Go valt op door het mooie Hammondorgelspel van Moritz en in 1999 laat Henrik het vette gitaarwerk de boventoon voeren.

Vergeleken met zijn eerste CD’s zoals The Blues, Get Closer and Live staat hier, net als al op STR niet de gitaar  centraal, maar de song  zelf. De gitaar dus in dienst van het nummer.  Tekst, compositie, melodie en zang dragen de nummers. Zoals Joe Bonamassa  zei: een  gitaarsolo van 20 minuten is niet zo ingewikkeld als een goede song schrijven van 4 minuten waar alles op zijn plaats valt en daarin is Paul Rodgers (The Free) een groot voorbeeld.

Net als op SFR  heeft Henrik Freischlader   alle muziek en teksten zelf geschreven. Ook deze CD zit in een mooie uitklaphoes met tekstvel en is ook op vinyl verkrijgbaar.

Conclusie: Wederom een mooi album van de Henrik Freischlader Band, voor mij wel wat minder dan voorganger SFR maar dat was dan ook een absolute topper, met de typische kenmerken die hem bijzonder maken: zijn gitaarspel  uit duizenden herkenbaar, zijn markante wat nasale stem, het (zeker voor een jonge Duitse muzikant) uitstekende songwriten en het gevoel voor melodie.

Binnenkort komt ook  nog zijn eerste LiveDVD uit. Deze was afgelopen maart gepland maar i.v.m. produktieproblemen is het verschoven naar september. In november doet de band Nederland aan voor  meerdere optredens en dat is zeker een bezoekje waard!

The Band:
Henrik Freischlader :  Guitars and vocals
Bjorn Kruger : Drums and backing vocals
Theofilos Fotiadis:  Bass and backing vocals
Moritz Fuhrhop: Hammondorgan and keys.

Tracks:
01. House In The Woods  02. Sisters  03. Nowhere To Go   04. 1999  05. Breaking My Heart Again 06. Take The Blame 07.Hear You Talking 08. Two Young Lovers 09.With The Flow 10.Won’t You Help Me.

www.cablecarrecords.de

www.henrik-freischlader.de

Update;
Tourdata Henrik Freischlader  Benelux;

do   15-11-2012  Dudelange – Opderschmelz  (Lux)
vr    16-11-2012  Hengelo – Metropool
za   17-11-2012  Geldern –  Muddy Waters sahl (Ger)
zo   18-11-2012  Amersfoort –  de Kelder.
di   20-11-2012   Leiden – Qbus
wo  21-11-2012   TBA
do   22-11-2012  Purmerend – P3
vr    23-11-2012   Oss – Groene Engel
za   24-11-2012  Weert – De Bosuil
zo   25-11-2012   Mol – Gompelhof  (B)
ma 26-11-2012  Verviers – Spirit of 66 (B)


Ook op Blues Magazine ...