Henrik Freischlader - Blues for Gary

Henrik Freischlader – Blues For Gary
Format: CD – Vinyl – Download – Stream

Label: Cable Car Records
Releasedatum: 4 april 2017

Tekst: Bert Ruisch

 Ongeveer tegelijk met de aankondiging van deze nieuwe plaat van Henrik Freischlader, werd ook een tour bekend gemaakt die hem en zijn gelegenheidsband ook naar Reuver zou brengen t.g.v. Het jaarlijkse Bluesfestival dat plaatsvond op 1e Paasdag. Het spreekt voor zich dat ik, als groot fan van hem met een aantal vrienden daar bij zou zijn, in de voorzichtige verwachting dat hij daar behoorlijk veel werk van ‘Blues For Gary’ zou spelen. Dat gebeurde niet en dat is achteraf maar goed ook, om 2 redenen. In de eerste plaats omdat de plaat gevuld is met allemaal rustige en voor de meeste festivalbezoekers relatief onbekende nummers, in de tweede plaats omdat er zo oeverloos veel geouwehoerd wordt om je heen dat er veel te veel verloren gaat en dat zou zonde zijn geweest (En dat was het al voor een flink deel).

De plaat dus als uniek en op zichzelf staand project. Ik vind het kortweg een Meesterwerk.  Nuff Said!! Nou, niet helemaal natuurlijk, want er is veel meer over te zeggen, maar dat was in elk geval de korte samenvatting van deze recensie.
Zelf zegt Freischlader dat hij door Gary Moore muziek is gaan maken en je kunt zeker slechtere invloeden en leermeesters hebben en slechtere leerlingen en adepten.
Mooi is, dat de musici die hebben geholpen met het maken van de plaat en de tour deels ook bij Gary Moore hebben gespeeld. Pete Rees op bas en Vic Martin op het orgel zijn dan ook, aangevuld door drummer Moritz Meinschafer, mede-verantwoordelijk voor het loepzuivere ondersteuning van het gitaarwerk van Henrik, maar het wordt nog beter…

De plaat begint met een aantal instrumentale nummers die onomstotelijk het bewijs leveren dat Henrik behoort tot de absolute top van Europa. Iets dat hij trouwens ook laat horen en zien tijdens zijn optredens.
Daarna spelen er een flink aantal gastmuzikanten mee, variërend van Volt Zamos op Intro, Ben Poole (zang) op Where Did We Go Wrong, tot het Royal Street Orchestra en Harrisen Larner-Main op het schitterend uitgevoerde Johnny Boy, inclusief violen, voor een Ierse twist.

Henrik Freischlader - Blues For Narada

Hoogtepunt van de plaat is voor mij Blues for Narada, een aangename verrassing is With Love met zang van Linda Suti.
Henrik Freischlader heeft met ‘Blues For Gary’ niet alleen een ijzersterke plaat afgeleverd, die ook nog eens enorm goed geproduceerd is door hem, maar geeft zijn gasten de ruimte om te excelleren. Net zoals hij dat doet tijdens zijn live optredens.
Maak overigens niet de fout om te denken dat deze plaat staat voor zijn overige werk, want dat is niet zo. Henrik is een Blues-Rocker puur sang en dat laat hij tijdens z’n live shows zien en horen.

Ik heb, door omstandigheden, deze recensie wat later kunnen schrijven dan de bedoeling was, maar da’s geen probleem. De plaat is tijdloos en zal nog jaren een vooraanstaande plaats innemen in de platenkast of ander medium van z’n fans en van de fans van Gary Moore.
Normaal geef ik alleen een kale tracklisting, maar ik ga nu alle gastmuzikanten vermelden, want dat verdienen ze.

Tracklist:
01: The Prophet
02: The messiah Will Come Again
03: Blues for Narada
04: Intro (Zolt Vamos)
05: Where Did We Go Wrong (Ben Poole)
06: Where Are You Now (Cliff Moore)
07: Jumping At Shadows (Mike Anderson)
08: With Love, Remember (Linda Suti, ROMi)
09: Johnny Boy (Royal Street Orchestra, Harrisen Larner-Main)
10: Parisienne Walkways (Harrisen Larner-Main)

Website:
Henrik Freischlader
https://www.facebook.com/HenrikFreischladerOfficial

Henrik Freischlader The Messiah Will Come Again


Ook op Blues Magazine ...