Heather Crosse - Groovin' at the Crosse Roads

Heather Crosse – Groovin’ at the Crosse Roads
Format: CD. Label: Ruf records. Release: 4 september 2015

Tekst: Jan Marius Franzen (http://purplehaze.rtvkatwijk.nl/)

De bassiste, singer en songwriter Heather Crosse loopt al een tijdje mee in de blues en R&B wereld. Ze speelde onder andere met bluesmusici als Bob Margolin, Guitar Shorty, Jody Williams en James ‘Super Chikan’ Johnson. Oorspronkelijk komt ze uit Louisiana, maar ze woont nu in Clarksdale waar ’the Crossroads’ zich zouden bevinden. De plek waar volgens de legende Robert Johnson zijn ziel aan de duivel verkocht om de blues te kunnen spelen, hetgeen de woordspeling in de titel van haar debuutcd Groovin’ at the Crosse Roads verklaart.

De cd begint goed met My Man Called Me (Big Mama Thornton), een bluesy nummer dat lekker in het gehoor ligt. De ritmesectie zit prima in elkaar met Heather Crosse op bas en haar songwritingpartner Lee Williams (B.B. King, Big Jack Johnson) op drums. De band bestaat verder uit Mark Yacovone (Kenny Brown, Maria Muldaur) op toetsen en de gitarist Dan Smith (Anson Funderburgh, Smokin’ Joe Kubek). Allemaal door de wol geverfde muzikanten dus.

De titel van het nummer Why Does a Woman Need a Bass Guitar is uiteraard intrigerend. Ze zingt daarover onder meer: ´It is the best thing to help me sing the blues.´ Een echte bluescd is het echter niet geworden, meer een bluesy cd met veel ‘Old School” soulinvloeden. Rockin’ Chair is een cover van de pre-discohit uit 1975 van Gwen McCrae. Heather Crosse heeft goed naar de soul en r&b uit de jaren zestig en zeventig geluisterd  en doet dit genre herleven op deze cd. Het zit allemaal goed in elkaar en dat is natuurlijk ook te danken aan de Grammy-winning producer Jim Gaines, die ook onder meer met Stevie Ray Vaughn en Carlos Santana werkte.

Hoogtepunten van deze cd, die slechts ongeveer 40 minuten duurt, zijn naast Rockin’ Chair, het aanstekelijke Clarksdale Shuffle, het bluesnummer Walkin’ In Their Shoes – respectievelijk odes aan haar woonplaats en aan haar mentors – en het heerlijke pretentieloze uptempo nummer Call On Me. Aan de ene kant kan je zeggen dat het allemaal al gedaan is, maar het is ook mooi dat deze bluesy, soulvolle muziek nog steeds door relatief jonge mensen gemaakt wordt. Toch heb ik het gevoel dat het met haar talent, de prima band en deze sterproducer nog beter kan als Heather Crosse de blues/ en soulinvloeden iets meer gedurfd en expressief weet te combineren. Ik zie daarom uit naar het vervolg op deze degelijke cd Groovin’ at the Crosse Roads. Groove on Heather!

01 My Man Called Me
02 Why Does a Woman Need a Bass Guitar
03 Rockin’ Chair
04 Clarksdale Shuffle
05 Hurryin’ up to Relax
06 Walkin’ in Their Shoes
07 Damn Your Eyes
08 Steppin’ up Strong
09 Bad Boy Kiss
10 Call on Me
11 You Don’t Move Me No More

Website: www.heathercrosse.com


Ook op Blues Magazine ...