Hat Check Girl – Cold Smoke
Format: CD / Label: Gallway Bay Music
Releasedatum: 28 oktober 2018

Tekst: Peter Marinus

Het is totaal niet verrassend, dat we hier te maken hebben met een kwalitatief zeer hoogstaand Americana album. Het duo Hat Check Girl bestaat namelijk uit een tweetal flink door de muzikale wol geverfde muzikanten.

Peter Gallway was in de 60’s al te vinden in de band The Fifth Avenue Band en zat in de 70’s in de band Ohio Knox, samen met latere Manassas leden Paul Harris en Dallas Taylor. Daarnaast verschenen er vanaf 1972 al dertien soloalbums van zijn hand. Ook was hij de producer van het Laura Nyro tribute album ‘Time And Love: The Music Of Laura Nyro’ en van Nyro’s allerlaatste album ‘Angel In The Dark’.
Annie Gallup is een singer-songwriter uit Arbor, Michigan, die al elf soloalbums uitbracht. Samen vormen zij dus het duo Hat Check Girl en zijn ze alweer toe aan hun vierde album. Een album dat vol staat met breekbare, broeierige en atmosferische Americana songs. Hoofdzakelijk ballads, die afwisselend door Gallway en Gallup gezongen worden.

Er wordt geopend met Enola Gay, een langzaam deinend folknummer, gezongen door Peter Gallway met een zacht huilende gitaar op de achtergrond. Een intiem nummer over de befaamde/beruchte bommenwerper Enola Gay. Militaire zaken duiken trouwens gedurende dit album veelvuldig op. Annie Gallup zingt de intieme ballad Hard To Know met haar hese, bluesy stem. Dit nummer zit, qua geluid, tussen Emmylou Harris en Kate & Anna McGarrigle in.
In de ballad Nor’ easter kijkt Gallway terug op de dood van zowel zijn moeder als een dienstkameraad en het onrecht van deze beide gebeurtenissen, ingekleurd door prachtig slide, fiddle en mandoline spel.
Gallup raakt met haar zachte stem je hart in de warm deinende ballad Cobalt Blue. Vergelijkingen met het oude werk van T-Bone Burnett of het werk van Daniel Lanois duiken op in het door Gallway gezongen Andersonville. Datzelfde geluid is te horen in Cold Smoke Road. In het door Gallup gezongen Liza Blue, een warm zwevende ballad, komt een Marianne Faithfull geluid (haar “Broken English” periode) bovendrijven.
Een lome J.J. Cale-achtige swing breekt door in de broeierige shuffle Letters terwijl de sfeer in Highway Of Tears zwaar melancholisch is, haast vergelijkbaar met een band als 16 Horsepower.

De ervaring is goed te horen op dit zeer indrukwekkende intieme album van Hat Check Girl.


Tracklist:
01. Enola Gay
02. Hard To Know
03. Nor’ easter
04. Cobalt Blue
05. Andersonville
06. Songbird Of Cincinnati
07. Cold Smoke Road
08. Thirteen Cents An Hour
09. Liza Blue
10. Highway Of Tears
11. I Broke The Law
12. Letters
13. Sycamore Lake

Website: Hat Check Girl