Ben Harper

Ben Harper & The Innocent Criminals – Call It What It Is
Format: CD / Label: Stax Records

Releasedatum: 8 april 2016

Tekst: Gerrit Schinkel

De Amerikaanse singer-songwriter Benjamin Chase (Ben) Harper werd geboren op 28 oktober 1969 in Claremont (California). Zijn specialiteit is de akoestische slide gitaar. In 1992 verschijnt het album ‘Pleasure And Pain’ van Ben Harper en Tom Freund. Harper brengt in 1994 zijn eerste soloalbum, ‘Welcome To The Cruel World’, uit. Er verschijnen daarna regelmatig albums van hem waaronder ‘There Will Be A Light’, dat hij samen met The Blind Boys of Alabama opneemt. In 2008 werkt de maatschappelijk geëngageerde Harper met andere artiesten mee aan het album ‘Songs For Tibet’. Zijn voorlaatste album ‘Get It Up’ kwam uit in 2013. Dit album, waarop hij samenwerkte met Charlie Musselwhite, kreeg in 2014 een Grammy Award voor het beste bluesalbum.

Begin deze maand verscheen ‘Call It What It Is’. Op dit nieuwe album wordt Ben Harper weer bijgestaan door zijn vaste begeleidingsgroep The Innocent Criminals. Harper en de zijnen knallen er meteen keihard in met het broeierige zompige When Sex Was Dirty. Een dreunende ritmesectie, een koebel, een flard hammond en een loeiende gitaar. Deeper And Deeper is een folkrocker met een aantal subtiele gedeelten met ingetogen zang, maar verder weer de dominerende ritmesectie. Het titelnummer Call It What It Is is een politiek geladen blues over de door blanke politieagenten doodgeschoten zwarte Amerikanen Trayvon Martin, Ezell Ford en Michael Brown. Drums, percussie, rollende baslijnen en een swingende hammond maken van How Dark Is Gone een fantastische Latin rocker. In het funky Shine zit weer een lekkere gitaarsolo en verder prima pianospel van Jason Yates. Daarna maakt Ben Harper in zijn eentje met zang en een prachtige slide van All That Has Grown een puur rootsnummer. Na dit relatief rustige nummer krijgen we de korte indierocker Pink Balloon met een felle gitaarsolo. Finding Our Way is reggae met de pompende baslijnen van Juan Nelson en de hammond van Yates. Harper is vocaal goed op dreef in de soulblues Bones, waarin verder drums en bas ook weer prominent aanwezig zijn en die ritmesectie is ook weer lekker bezig in de ballad Dance LikeFfire. Het slotnummer Goodbye To You begint met bastonen en keys maar is verder een ingetogen enigszins voortkabbelende ballad.

Conclusie:
Ben Harper stelt mij eigenlijk nooit teleur en ook dit nieuwe album is, mede dank zij de voortreffelijke Innocent Criminals, heel goed te pruimen.

Tracks:
01. When Sex Was Dirty
02. Deeper And Deeper
03. Call It What It Is
04. How Dark Is Gone
05. Shine
06. All That Has Grown
07. Pink Balloon
08. Finding Our Way
09. Bones
10. Dance Like Fire
11. Goodbye To You

Line up:
Ben Harper – slide gitaar, vocals
Juan Nelson – bas
Leon Mobley – percussie
Oliver Charles – drums
Jason Yates – keys
Michael Ward – gitaar

Website: Ben Harper