harpdog-brown-travelin-with-the-blues

Harpdog Brown – Travelin’ With The Blues
Format: CD / Label: Dog House Records
Releasedatum: 14 november 2016

Tekst: Rick Kanselaar

De afgelopen 2 jaar won Harpdog Brown de Maple Blues Award voor de beste mondharmonica speler in Canada. Al ruim 35 jaar stroomt het ware blues bloed door de aderen van deze man, iemand die geraakt is door de blues en daar voor leeft. Met zijn doorleefde rokerige stem weet Harpdog Brown een authentiek en oud bluesgevoel op te roepen. Afkomstig uit Vancouver, Canada voegt hij met ‘Travelin’ With The Blues’ een nieuw en indrukwekkend hoofdstuk toe aan zijn carrière.

De plaats is geproduceerd door Little Victor Mac, hij speelt tevens gitaar op de plaat, en hij vond dat de oudere nummers van Harpdog een poetsbeurt konden gebruiken. Zo gezegd zo gedaan, en met een uitstekende band werden de nummers opnieuw ingespeeld en aangevuld met vier goed gemikte covers. Totaal veertien nummers waar het bijzonder genieten is voor de liefhebber.

Op het album komen een groot aantal gasten voorbij, waaronder Charlie Musselwhite, een goede vriend en bewonderaar van Harpdog en samen spelen ze het instrumentale Moose On The Loose. Verder zijn er gastbijdrages van o.a. Kid Andersen, Carl Sonny Leyland en Big Jon Atkinson. Vele facetten van de blues komen voorbij op Travelin With The Blues, van het met een rockgeluid doordrenkte Better Days, de langzame tranentrekker Sacrifice en de al eerdere genoemde covers waarvan Must Have Been The Devil (Otis Spann) klinkt als een klok. Carl Sonny Leyland speelt magistraal piano in deze song waar de band als geheel een Chicago sound laat horen.

Harpdog Brown laat in What’s Your Real Name? horen hoe hij aan zijn naam gekomen is, een amusante anekdote die hij verhalend brengt. Hoogtepunt is toch wel Home Is Where The Harp Is, een prachtig nummer met een echt on the road gevoel. Met ‘Travelin’ With The Blues’ laat Harpdog Brown horen waarom zijn bloed blauw is en vooral waarom hij awards voor beste mondharmonica speler in Canada heeft mogen ontvangen. Zijn mondharp-spel is de rode draad op het album en klinkt messcherp en op sommige momenten lekker rauw. ‘Travelin’ With The Blues’ is met gemak de beste plaat die Harpdog Brown heeft gemaakt.

Tracklist:
01. Better Days (ft. Kid Andersen)
02. Must Have Been The Blues (ft. Carl Sonny Leyland)
03. Sacrifice (ft. Big Jon Atkinson)
04. Bring It On Home (ft. Jimmy Morello)
05. Moose On The Loose (ft. Charlie Musselwhite)
06. For Better Of Worse (ft. Kid Andersen)
07. Fine Little Girl
08. Cloud Full Of Rain
09. What’s Your Real Name
10. Facebook Mama (ft. Danny Michel)
11. Home Is Where The Harp Is (ft. Rusty Zinn)
12. Another Fool Like Me
13. Hard Days Blues (ft. Little Victor)
14. Hayward Boogie

Website: Harpdog Brown

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Recensies
Sort by