Hans Theessink – Wishing well

Hans Theessink – Wishing well
Label: Blue Groove
Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

Tekst: Jan van Eck

Net een week voor het optreden bij Café de Buren in Boekelo valt deze nieuwe schijf op de deurmat. En ondanks dat de plank vol staat met cd’s van Hans, krijgt ook deze schijf weer een prominente plek toebedeeld. Deze oud-Enschedeër draait alweer meer dan 40 jaar mee, met meer dan 7000 optredens en al 23 albums op zijn naam. Hij wordt door een steeds meer groeiende groep gewaardeerd. Dat hij nog steeds velen weet te boeien heeft met zijn voorliefde voor de ‘American roots’ muziek te maken die hij trouw blijft, steeds weer zoekend naar nieuwe pareltjes, geïnspireerd door zijn grote voorbeeld Big Bill Broonzy en o.a. Leadbelly.

Waar de voorganger ‘Delta time’ mede door de krachtige stem van Terry Evans zo nu en dan een ‘stevige’ body had, is ‘Wishing well’ een oase van rust met de kenmerkende bariton-stem van Hans en diens voortreffelijke snarenspel  wat op enkele nummers lekker wordt ondersteund door de pedal steel. Behalve eigen nummers staan er o.a. ook schitterende vertolkingen op van Brownie McGhee en Townes van Zandt. Over de laatste gaat het nummer ‘Hellbound’, geschreven na een vistripje met van Zandt.

‘Ballad of Hollis Brown’ van Bob Dylan welke ik ook in een schitterende uitvoering van Nazareth ken en ook hier, maar dan rustiger, hetzelfde mystieke en naar mijn persoonlijke smaak ook mooier dan het origineel. Ook zijn er diverse traditionals weer schitterend weergegeven zoals ‘Make me down a pallet on your floor’ en ‘Alberta let your hair hang low’ waar het nodige aan geschaafd is, zonder de essentie uit het oog te verliezen.

De conclusie is voor de handliggend, niets nieuws onder de zon, gewoon Theessink op zijn best, ook wat betreft de cdcover met informatie hoe de nummers ontstaan zijn, hopelijk mogen er nog vele albums  volgen.

Tracks:

01 New home upon the hill
02 Whishing well
03 Wayfaring stranger
04 Take your picture
05 Snowing on Raton
06 Make me down a pallet on your floor
07 Alberta let your hair hang low
08 Living with the blues
09 Hellbound
10 Kathmandu
11 Delia
12 Ballad of Hollis Brown
13 Didn’t we try
14 Early this morning blues

Komende optredens in Nederland:

19 april Theatercafe de Buren Boekelo
20 april Dorpshuis Warfhuizen
21 april De Amer Amen
28 april Casa del Arte Wijbosch (Schijndel)

Website: www.myspace.com/hanstheessink


Ook op Blues Magazine ...