Foto Recensie: Hans Theessink & Terry Evans (feat. Ry Cooder) – Delta Time

Hans Theessink & Terry Evans (feat. Ry Cooder) – Delta Time

Format: CD/ Label: Blue Groove Records/ Releasedatum: 21 September 2012
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Imco Ceelen

In de kiem van 2012 besluiten Hans Theessink en Terry Evans samen te komen om opnieuw een succesvolle bluesformule op tape vast te leggen. Eerdere sessies in de studio Grandma’s Warehouse van Andrew Bush resulteerde in het genomineerde meesterwerkje “Visions” (2008).

Ook nu weer wordt duidelijk dat het donkere stemgeluid van Hans Theessink een perfecte combinatie is samen met de prachtige soulklanken van Terry Evans.
Met blote voeten op de houten vloerplanken trappen ze het verhaal af met het nummer “Delta Time”. Een betere uitnodiging om je koffer te pakken en met de trein de rust op te zoeken kan je bijna niet krijgen.
De extra partijen worden ingezongen door Terry Evans, Arnold McCuller en Willie Greene Jr. wat het plaatje een gospelachtig gevoel lijkt mee te geven.

De heren laten via “Blues stay away from me” van de Delmore Brothers horen dat ze trouw blijven aan het karakter van het origineel maar er toch een donkere, eigen bezieling in weten te leggen. Zoals te lezen staat in het boekje, heeft Ry Cooder de uitnodiging aangenomen om een drietal nummers te verrijken met zijn schitterende gitaarspel.
Bij het, in hoge mate, dansbare “How can people act like that” van Bobby Charles is dit dan ook weer goed te horen, gitaren die elkaar lijken op te zwepen. Het zou je bijna doen vergeten dat het nummer een kritisch, maatschappelijk themaatje probeert uit te dragen.

Toen ik “The Birds and the Bees” voorbij hoorde komen, was het wel even schrikken. Het valt enigszins buiten de ambiance van de cd. Dat hadden ze zelf kennelijk ook door want er staat een voetnoot in het boekje. Terry Evans heeft 50 jaar geleden op het origineel meegezongen, en heeft daar zijn eerste centen mee verdiend als vocalist. Prima… neemt niet weg dat het voor mij nog steeds een beetje een sfeerbreker is.

Een ander nummer, waar Terry Evans naar mijn mening zijn sporen mee heeft verdiend in het verleden, is het schitterende “Down in Mississippi” (J.B. Lenoir). Op de soundtrack-plaat van de film Crossroads zong hij, in tegenstelling tot de uitvoering in de film zelf, de lead vocals in.
Toen vond ik het al een prima uitvoering, maar 26 jaar later weet het duo er weer net een schepje bovenop te doen. Als een goede wijn, gerijpt met een vleugje Theessink.

Op de gehele plaat zijn de verschillende kenmerken goed te onderscheiden, waar Terry Evans ritmisch ondersteunend speelt op zijn gitaar, beantwoordt Hans Theessink het spel met zijn uiterst accurate fingerpicking kwaliteiten. Waar Hans Theessink met zijn donkere stem de luisteraar weet te bezweren, brengt het vocale kunnen van Terry Evans ons in vervoering met zijn sublieme gevoel voor soul. De laatste track “Mississippi” is wat mij betreft een meer dan waardige afsluiter van het geheel, misschien wel mijn favoriet. Het geeft een feestelijke klap op je kop zoals alleen de blues dat kan.

Met een aantal klassiekers, geschreven in tijden van weleer, afgewisseld door nummers, uit de kundige pen van Hans Theessink is dit een absolute opluistering voor de platenkast. Er zijn een hoop artiesten in ons land die hard hun best doen om het genre levend te houden, zoals is gebleken bij de afgelopen Dutch Blues Awards bijvoorbeeld, maar de onbetwiste keizer is voor mij toch nog steeds Hans Theessink. Hopelijk voelt hij zich in Oostenrijk ook nog een beetje verbonden met ons en zal hij Nederland zo af en toe nog met een bezoekje blijven vereren.

Tracks:
1 – Delta Time (Hans Theessink)
2 – Blues Stay Away From Me (A. Delmore/R. Delmore)
3 – It Hurts Me Too (Whittaker)
4 – How Come People Act Like That (Robert Charles Guidry)
5 – The Birds and the Bees (Herbert Newman)
6 – Build Myself a Home (Hans Theessink)
7 – Down InMississippi(J.B. Lenoir)
8 – Shelter From the Storm (Hans Theessink)
9 – I Need Money (Hans Theessink)
10 – Heaven’s Airplane (Traditional)
11 – Pouring Water On a Drowning Man (Drew Baker/Danny McCormick)
12 – Honest I Do (Jimmy Reed)
13 -Mississippi(Hans Theessink)


Ook op Blues Magazine ...