Foto Recensie: Hans Theessink - Jedermann Remixed, The Soundtrack

Hans Theessink – Jedermann Remixed, The Soundtrack

Format: CD/ Label: /Release: augustus 2011
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Eric Campfens

Van Hans Theessink kan van alles worden gezegd, maar dat hij makkelijk in een hokje laat plaatsen is er niet bij. De bluesman uit Enschede, die al weer vele jaren in Oostenrijk woont, is een hardwerkende en wereldwijd zeer gewaardeerde muzikant en hij is niet bang om zo nu en dan eens een bijzonder project op te pakken. En precies zo’n project is “Jedermann”. Dit stuk, dat gebaseerd is op het middeleeuws Nederlandse verhaal van Elckerlyc, is voor het eerst in 1911 opgevoerd in het Berlijnse Zirkus Schumann en wordt sinds 1920 jaarlijks gespeeld tijdens de Salzburger Festspielen.
 
Dit jaar kreeg Theessink de eer de muziek hiervoor te verzorgen. De cd “Jedermann Remixed – The Soundtrack” is de verzameling van nummers, die tijdens het spel werden opgevoerd. Naast eigen composities speelt Theessink ook songs van o.m. de Rolling Stones, Tom Waits en Nick Lowe. Het verhaal gaat over de rijke Jedermann, die plotseling oog in oog komt te staan met de dood. Op zijn laatste reis mag hij iedereen en alles meenemen, maar gaandeweg wordt hij door zijn bediende en zijn vrienden verlaten. Uiteindelijk verliest hij ook zijn geld. Uiteindelijk wordt door het GoEd en de Hoop zijn ziel gereinigd voordat hij in zijn graf afdaalt. Omdat blues nauw verwant is met de dood en de duivel vond regisseur Hans Rossacher het op zijn plaats het stuk nu eens aan de hand van de blues te vertellen en hij wist zijn vriend Hans Theessink te overreden hiervoor zorg te dragen. Omdat hij gebonden was aan het verhaal speelt Theessink nu nummers die hij anders nooit zou gebruiken.

Het album begint met “Way Down In The Hole” en de heel diep gezongen Johnny Cash-klassieker “The Man Comes Around” als de dood op zoek gaat naar Jedermann.
Dan ontmoeten we Jedermann in “No Expectations” en Bo Diddley’s “I’m A Man” wordt de laatste reis aanvaard. Het dilemma God/Duivel wordt nog aangetipt in “Satan, Your Kingdom Must Come Down”. Uiteindelijk ontmoet Jedermann de dood in “Cuckoo”, een eigen compositie van Theessink, die al verscheen op zijn cd “Call Me”. Dit lied heeft een diep in de Mississippi Delta gedrenkte atmosfeer.De reis wordt aanvaard in “Ready For The Ride” en voert via o.m. “Mother’s Advice” en Hank Williams’ “The Angel Of Death” en de
klassieker “Sinner Man” naar het symbolische “People Get Ready”. Na “Sympathy For The Devil”, dat een typische Theessink behandeling krijgt is het album – en daarmee Jedermanns leven – ten einde met “Games People Play”.
 
Hans Theessink is er in geslaagd het aloude Elckerlyc-verhaal op passende wijze van muziek te voorzien door gebruik te maken van bestaande en nieuwe composities. Met het verhaal van Jedermann is het achterhoofd is het een zeer intensief en prachtig album geworden.

Website artiest: http://www.theessink.com


Ook op Blues Magazine ...