Haney’s Big House – Herding Cats
Format: CD – Digital / Label: Western Star Records
Releasedatum: 21 januari 2019

Tekst: Peter Marinus

Het 40’s en 50’s swing en jumpblues geluid blijft geregeld terugkeren in het hedendaagse bluesgeluid. Zo ook bij de Britse 5-mansformatie Haney’s Big House. Een band, die vernoemd is naar een 50’s “juke joint” uit Louisiana.
Na de EP ‘Eyes Wide Open’ uit 2017 is er nu het debuutalbum van Stephen Dalton (zang, ritmegitaar), Jan Rottiers (sologitaar), Matt Timms (harmonica), Mark Tomes (double bass) en Steve Holley (drums). De band beperkt zich trouwens niet alleen maar tot de traditionele 40’s en 50’s klanken maar gaat ook aan de gang met rhythm& blues, pubrock en boogie. En dat komt het album alleen maar ten goede.

Geopend wordt met het titelnummer, Herding Cats. Een weelderig swingende swing/jump blues waarin het warme gitaargeluid van Jan Rottiers ook de nodige rock &roll toevoegt. Matt Timms’ schurende harmonica zorgt voor het bluesgehalte, ondersteund door de pompende piano van gast Alan Wilson. Dawn Patrol is daarna een uitbundig swingend rhythm& blues nummer waarin elementen uit het werk van Louis Jordan (of Louis Prima) duidelijk aanwezig zijn.
De blues komt volop aan bod in de lome shuffle Briny Blue, dat in het straatje van The Fabulous Thunderbirds en The Paladins zit. Eyes Wide Open swingt in dezelfde stijl verder met een hard scheurende harmonica en messcherp hard gitaarwerk.
Het mid-tempo Not Me zit meer in de rhythm & blueshoek met een sfeertje dat aan Frankie Ford’s “Sea Cruise” doet denken. She Can’t Keep Still en ik heb daar ook moeite mee in een luchtig swingend 50’s rhythm & blues nummer met zacht twangende gitaar en hard honkende saxofoon van gast Stan McBride.
Het instrumentale Veal & Ham Pie is een onweerstaanbare mix van rhythm & blues, rock & roll en surfmuziek. Uiteraard speelt de sprankelende gitaar daarin de hoofdrol, op zijn hielen gezeten door de loeiende pompende harmonica. Just In Time is een pompende boogie met een typsch Brits eind jaren 70 geluid (Mickey Jupp, The Blues Band, Dr. Feelgood). Ook Extra Mile is een boogie, die overduidelijk uit John Lee Hooker’s keuken komt, met Matt’s loeiende harmonica.
In Leave The Stage gaan we over op een rhythm & blues ballad met een lekker warm orgel en een melodie die mij gebaseerd lijkt op “One Nigh tWith You” van Elvis. Flat Out is een swingend pompend rhythm & bluesnummer waarin de al eerdergenoemde Britse invloeden weer terugkeren.
Na de broeierige Thunderbirds-achtige shuffle The Lurcher eindigt Haney’s Big House het album zoals ze het begonnen. Namelijk met het heerlijk swingende Three Sheets.

Het Britse Haney’s Big House houdt op een prima swingende wijze de geluiden uit de 40’s en 50’s levend. Het klinkt allemaal heerlijk ouderwets swingend en daarom kan ik dit album aan de liefhebbers van die sound maar ook aan fans van bands als The Fabulous Thunderbrids aanraden.


Tracklist:
01. Herding Cats
02. Dawn Patrol
03. Briny Blue
04. Eyes Wide Open
05. Not Me
06. She Can’t Keep Still
07. Veal & Ham Pie
08. Just In Time
09. Extra Mile
10. Leave The Stage
11. Flat Out
12. The Lurcher
13. Three Sheets

Website: Haney’s Big House


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.