Half Deaf Clatch – Short Songs For The Barely Conscious
Format: CD – Digital / Label: Speak Up Recordings
Releasedatum: 1 februari 2019

Tekst: Peter Marinus

Vorig jaar verscheen het album ‘Dr. Bloodworth’s Nefarious Medicone Show‘ van de Britse singer-songwriter, one-man band en gitarist Half Deaf Clatch. Die is in het gewone leven beter bekend als Andrew Mclatchie. Even het geheugen opfrissen. Hij was al elf keer finalist in de British Blues Award competitie en heeft een obsessie voor voor orloogse countryblues maar ook voor vaudeville en folk.
Op dat album van verleden jaar vertelde Clatch het verhaal over een 19-eeuws rondtrekkend gezelschap van kwakzalvers, verpakt in een rauwe bluesy verpakking.

Op zijn nieuwe album gaat Clatch meer op de folky toer waarbij de blues meer dan eens aanwezig is. Clatch wordt altijd vergeleken met Tom Waits. En dat is logisch want hij nou eenmaal gezegend met net zo’n “grintpad” stem als Waits.

Zichzelf begeleidend op de (slide) gitaar en soms op zijn stompbox opent Clatch het album met Super Massive Blues. Je zou met zo’n titel een massief beukende rauwe blues verwachten maar je krijgt een lui voortschuifelend J.J. Cale-achtig nummer, voorzien van een fraai huilende slide en de gromstem van Clatch.
The Unknown is een akoestische blues met onheilspellend grommende zang op de achtergrond. Deze geven dit nummer een weirde draai. Het nummer deint broeierig voort onder aanvoering van een pompend orgeltje en met een wederom fraai snijdende slidegitaar. Future Imperfect is nog zo’n ingetogen breekbare juweel. Een folky nummer met een broeierige sfeer.
Clatch blijft op het folk pad met nog een breekbare ballad, Astrally Changed, met een soepel tokkelende gitaar, huilende slide en zacht bonkende stompbox. Dreigende donkere soundscapes openen Are We Alone waarna een sfeervolle slidegitaar het overneemt in een desolate ballad met constant aanwezige brommende orgeltonen. Een sfeer alsof elk moment het onweer kan losbarsten.
Made Of Stars is daarna weer een mooi voorbeeld van een breekbare folky ballad met sprankelend gitaarwerk, dat een contrast vormt met Clatch’s doorleefde gromzang. In Get Me Outta Here wordt een countryblues geluid vermengd met een haast Leo Kottke-achtig folk geluid en waarin Tom Cruise en passant nog even een flinke sneer krijgt.
Na het sprankelende en bonkende Order – Chaos is het tijd voor Chasing Sunsets waarin zowel vaudeville als schuifelende funky grooves opduiken. Het prachtig sprankelende Who’s To Blame heeft een folky melodie, die mij, verrassend genoeg, aan “Dust In The Wind” van Kansas (!) deed denken.
De snerpende slidegitaar staat centraal in het desolate Mind – Matter waarna Clatch langzaam zwevende de cosmos in verdwijnt in het instrumentale Cosmos, onder de tonen van een huilende slidegitaar enb zwevende keyboardklanken.
Het nieuwe album van Half Deaf Clatch maakt met zijn meer folky geluid even veel indruk als zijn vorig jaar verschenen album.


Tracklist:
01. Super Massive Blues
02. The Unknown
03. Future Imperfect
04. Astrally Changed
05. Are We Alone
06. Made Of Stars
07. Get Me Outta Here
08. Order – Chaos
09. Chasing Sunsets
10. Who’s To Blame
11. Mind – Matter

Website: Half Deaf Clatch