H.C. McEntire – Lionheart
Format: CD / Label: Merge Records
Releasedatum: 26 januari 2018

Tekst: Peter Marinus

Dolly Parton is inmiddels 72 jaar oud en niemand kan voorspellen hoe lang zij nog door zal gaan met zingen. Mocht zij eenmaal besluiten om te stoppen dan hoeven haar fans niet gelijk in een stuip te schieten want ik heb een perfecte plaatsvervangster. H.C. McEntire uit Durham, North Carolina.
Niet alleen zit zij vaak in hetzelfde muzikale straatje als Dolly, country met pop invloeden, maar ook beschikt zij over een kristalheldere stem, die meer dan eens aan die van Dolly doet denken.

Het is echter niet zo dat dit album van H.C. McEntire alleen maar voor Dolly Parton fans is weg gelegd. Fans van het betere Americana werk of van the Common Linnets zouden dit album absoluut ook eens moeten gaan beluisteren! Op het album wordt H.C. bijgestaan door een hele batterij muzikanten waarvan Tift Merritt de bekendste is.

Haar album begint met de zeer intieme pianoballad A Lamb, A Dove met Tift Merritt als achtergrondzangeres. Hier valt direct al de gelijkenis tussen H.C.’s stem en die van Dolly Parton op. Baby’s Got The Blues is GEEN blues nummer maar wel een stampend Americana nummer in de stijl van the Common Linnets. Een zeer hitpotent nummer. Wild Dogs opent met een langzaam tikkende ritmebox waarna een zeer stemmige cello het over neemt. Het resultaat is een melancholiek voort tikkend nummer.
Ik kan er echt niets aan doen maar Quartz In The Valley heeft verdacht veel weg van het duet “Islands In The Stream” van Kenny Rogers en Dolly Parton, maar dan minder stroperig. De ingetogen ballad When You Come For Me doet aan het betere Dolly Parton werk denken met een prachtig huilende steelgitaar. Red Silo deed mij wederom aan the Common Linnets denken. Een midtempo nummer met snijdend gitaarwerk. De statige cello van Kaitlin Grady steelt de show in de zeer intieme ballad One Great Thunder.
De afsluiter van het album is het donkere Dress In The Dark met zacht bonkende drums en dreigende gitaren.

Een zeer indrukwekkend album van H.C. McEntire. Ik voorspel dat deze dame heel groot gaat worden.


Tracklist:
01. A Lamb, A Dove
02. Baby’s Got The Blues
03. Yellow Roses
04. Wild Dogs
05. Quartz In The Valley
06. When You Come For Me
07. Red Silo
08. One Great Thunder
09. Dress In The Dark

Website: H.C. McEntire