Gwyn Ashton – Sonic Blues Preachers
Format: CD – Digital / Label: Fabtone Records
Releasedatum: 19 april 2019

Tekst: Peter Marinus

Het maakt bij Gwyn Ashton niet uit of hij nou een album solo opneemt of met een band. Hij blijft bluesrock produceren, die je met recht als “ruwe bolster blanke pit” bluesrock mag typeren. Rauw, hard en intens!

Voor de mensen die hem niet kennen: Gwyn werd geboren in Wales en emigreerde naar Australië. Daar maakte hij deel uit van bands als Stevie Wright en Swanee. Er was ook nog even sprake dat Gwyn als vervanger van Rick Vito tot Fleetwood Mac toe zou treden maar dat is gelukkig niet gebeurd.
Op zijn alweer negende album heeft Gwyn ervoor gekozen om de nummers slechts met de hulp van drummer John Freeman op te nemen. Gitaar, zang en drums dus. En maakt dat wat uit voor het geluid van Gwyn? Nee, totaal niet!!!

Luister maar naar de opener She’s What I Like. Een zwaar zoemend bluesrock nummer, dat klinkt als een smerige rauwe one-man band. Gwyn’s gore snijdende slidegitaar wordt op een opzwepende manier ondersteund door de drums van John Freeman.
Met z’n tweetjes zijn de beide heren prima in staat om een lui groovend funkbluesnummer als Candy Store te produceren. Funky maar dan wel van het rauwe, haast naargeestige, soort met gemeen vervormde zang en uiteraard brandend slidegitaar werk.
Fool In Your Life is een pompend rauw bluesrock nummer met een funky en ZZ Top-achtig geluid, dat je gelijk te pakken heeft. Mede door het messcherpe slidewerk. Het semi-akoestische Soul For Sale trekt door de rauwe ietwat naargeestige zang van Gwyn richting het werk van The The met een licht psychedelisch randje. Ook The Old Fool is semi-akoestisch maar dat maakt hier dus totaal niet uit want Gwyn klinkt even rauw en intens als mét een band. Zijn gitaarwerk gaat hier richting het geluid van Rory Gallagher.
Het sompig groovende bluesrock nummer Take Yourself Away zit vol met zwaar zoemende riffs, heeft een aanstekelijk refrein en doorklievende gitaarsolo. De slide schiet in If I Don’t Feel It alle kanten op in een hoekig groovend nummer met stotend en rauw gitaarwerk. Gwyn klinkt in She’s Lost Her Power als het funky broertje van George Thorogood.
De akoestische boogie train wordt ingezet in de afsluiter Waiting Game en die trein wordt op gang gehouden door de brushes van John Freeman, die op dit album trouwens bewijst een beul van een drummer te zijn!

Gwyn Ashton flikt het hem gewoon weer en levert een snoeihard en rauw bluesrock album af!


Tracklist:
01. She’s What I Like
02. Candy Store
03. Fool In Your Life
04. Soul For Sale
05. The Old Fool
06. Take Yourself Away
07. If I Don’t Feel It
08. She’s Lost Her Power
09. Waiting Game

Website: Gwyn Ashton


Ook op Blues Magazine ...