Foto Recensie: Gwyn Ashton – Solo Elektro

Gwyn Ashton – Solo Elektro
Format: CD / Label: Fabtone Records
Releasedatum: 20 oktober 2017

Tekst: Jos Verhagen

De in Wales geboren en in Australië opgegroeide Gwyn Ashton brengt hier zijn nieuwste werkstuk ‘Solo Elektro’. Met wat de titel al doet vermoeden, hij trekt er flink op los, luister maar naar de psychedelische opener Methaphysical  Yourney. Nu is het met een one man band wel vaak zo dat zij live in een donker kroegje beter tot hun recht komen. Het komt dan beter over, je hebt er dan de live feel bij. Op een cd blijft het toch vaak een kale bedoeling hoeveel effecten je ook uit je gitaar tovert. De nummers die Gwyn Ashton ons hier voorschotelt geven echter wel een goed idee van mans kunnen. Zichzelf ondersteunend met een kleine basdrum voor het ritme strooit hij er vette riffs uit. Zeker ook door zijn energieke gedreven zangstijl, krijg je toch zin om deze one man band een keer live te gaan aanschouwen.

Naast Gwyn Ashton kennen we uit Australië vooral ook Claude Hay als one man band, maar vergeet Juzzie Smith, Kim Churchill, en Tommy Emanuell niet. Het lijkt wel of Australië een bakermat is van one man bands. Gwyn Ashton treedt vaak op als one man band maar toert ook als duo en trio. Sterker nog zijn eerste schreden in Europa maakte hij onder andere met Gerry Mc Avoy en Brendan O’Neill uit de begeleidingsband van Rory Gallagher. Zijn grote doorbraak was zijn goed ontvangen cd ‘Prohibition’. Hij werd gezien als de natuurlijke opvolger van Rory Gallagher, iets wat je op deze cd ‘Solo Elektro’ ook terugvindt.

Op ‘Solo Elektro’ gooit hij het over een ruige boeg. Zijn elektrische versterkte gitaar geselend, schurkt hij tegen de hardrock aan. Zo toerde hij met Van Morrison , Status Quo, Wishbone Ash , Robin Trower, Pat Travers, etc. allemaal bands dit niet vies zijn van een flink stukje rockmuziek.

Terug naar ‘Solo Elektro’, de cd kun je zien als vingeroefening om het publiek rijp te maken voor wat ze live kunnen verwachten. Gwyn Ashton kan sterke nummers schrijven, nummers die zich ook uitstekend lenen voor een power trio. Het zijn nummers als She Won’t Tell Me, In Your Blood, Please Allow Me, waar je de raakvlakken met Rory Gallagher terug hoort. In de eerste nummers op deze cd staat er veel galm op zijn stem maar gaandeweg wordt dat beter, ook de nummers nemen in goede zin toe. Zodat ondanks het feit dat hij alles alleen doet en je de gelaagdheid van een band mist, de cd door de sterke nummers overeind blijft.

Tracklist:
01. Metaphysical Journey
02. Freedom
03. She Won’t Tell Me
04. Dawn Of Tomorrow
05. In Your Blood
06. Please Allow Me
07. Late Night
08. I Guess That’s What They Call Love
09. Kind to Be Cruel
10. Shine Lover Shine
11. Metaphysical Journey (Reprise)

Website: Gwyn Ashton


Ook op Blues Magazine ...