Foto Recensie: Guy Verlinde & The Mighty Gators - X

Guy Verlinde & The Mighty Gators – X
Format: CD / Label: R&S Music
Releasedatum: 27 januari 2018

Tekst: Peter Marinus

Ook bij onze Belgische zuiderburen barst het van het bluestalent. En gelukkig kunnen wij daar zo nu en dan ook van meegenieten. Zoals met deze cd van Guy Verlinde & The Mighty Gators. In eigen land is deze band al een begrip. Zo sleepte de band de vierde plaats van de European Blues Awards binnen. Naast Guy Verlinde op zang, slidegitaar en harmonica bestaat de band uit Stijn Bervoets (gitaar), Karl Zosel (bas) en Benoit Maddens (drums).
Dit is geen regulier album van de band maar een compilatie album. Met dat verschil dat de nummers op het album nieuwe studioversies zijn van nummers, die tot nu toe alleen nog maar live opgenomen waren en sommige niet eerder uitgebrachte nummers.
Wat op dit album opvalt is de veelzijdigheid van deze band. Ze klinkt rauw, melodieus, soms poppy en funky.

Zo opent het album met een cover van zydeco grootheid Clifton Chenier, Bon Ton Roulet. Guy en zijn kompanen hebben dit nummer een funky behandeling gegeven met verschroeiende slide en een Little Feat-achtige ritmesektie. Pursuit Of Happiness is daarentegen weer gruizig en rauw. Een trage rocker met de knallende slidegitaar in de hoofdrol. Ook de soulklassieker Ain’t No Sunshine van Bill Withers wordt onder handen genomen en omgebouwd tot een zeer intieme slowblues met een uiteraard warm soul geluid.
No Time To Waste is een rocker met een pop sausje. Het geluid van dit nummer zit in hetzelfde hoekje als waar “onze eigen” Carlsberg ooit verkeerde. Rootsy rock dus met hitpotentie. De ballad Words Are Overrated is een ballad met een geluid dat vergelijkbaar is met Mark Knopfler of Chris Rea. Zacht voortschuifelend met jazzy gitaarwerk. In Love Light Shine bewijst de band dat zij hun hand ook niet omdraait voor een New Orleans ritme. Een soepel swingend nummer met een erg melodieus refrein.
Gator Bop is een spetterende rocker met brullende harmonica. Een rocker die zo uit de koker van Dave Edmunds & Rockpile had kunnen komen. Een perfect mix van blues en rockabilly. In Good Ain’t Good Enough zijn “Killing Floor” invloeden terug te horen. Het is een meedogenloos rauw nummer met een gierende gitaarsolo. De melodieuze slowblues Shorten The Longin’ trekt weer richting het blueswerk van Chris Rea of Snowy White.
De afsluiter Do That Boogie geeft precies wat de titel belooft. Een jazzy blues shuffle met gierende harmonica, brushes en een meebrulbaar refrein.

Deze Belgische formatie bewijst dat ze heel wat stijlen aan kan. Voor een regulier album zou deze veelzijdigheid iets “te” zijn maar op een compilatiealbum als dit geeft het juist een goed beeld van de diversiteit van deze prima Belgische blues band.

Words Are Overrated (Official Video) - Guy Verlinde


Tracklist:
01. Bon Ton Roulet
02. Pursuit Of Happiness
03. Ain’t No Sunshine
04. No Time To Waste
05. Words Are Overrated
06. Love Light Shine
07. Gator Bop
08. Good Ain’t Good Enough
09. Shorten The Longin’
10. Do That Boogie

Website: Guy Verlinde & The Mighty Gators


Ook op Blues Magazine ...