Foto Recensie: Guy Verlinde - All is Forgiven

Guy Verlinde – All is Forgiven
Format: CD – LP – Digital / Label: R&S Music
Releasedatum: 1 maart 2019

Tekst: Paul Op den Kamp

Guy Verlinde is een Belgische bluesman uit Gent. Samen met Tiny Legs Tim een van de exponenten van de wonderschone muziek die de Vlaamse klei oplevert. Het derde album van onze Zuiderburen in korte tijd dat mij achterover doet slaan van verbazing. De eerdergenoemde Tiny Legs Tim, het echtpaar Erickson Dellcroix en nu deze man.

Aan wie er specifiek vergiffenis gevraagd wordt en wat die persoon wordt aangedaan komt niet aan bod. Het gevoel van schuld en verdriet hangt als thema over het gehele album. Weemoedig verdriet uit het diepst van zijn ziel. De wat mompelende zang doet denken aan Thomas Dybdahl. De sferische gitaar tokkels aangevuld met bescheiden piano zijn vergelijkbaar met de muzikale wereld die de bekende Noor op zijn albums brengt. Zelfs de liedjes waarin een harmonica gebruikt wordt zijn geen stevige bluesstampers maar up tempo melancholie.

Afsluiter Distant Lullaby doet even opschrikken. Het lied lijkt door de verkeerde man gezongen, de manier waarop de zingen golven lijkt geknipt voor de bariton van Nick Cave. De stem regelrecht uit het oude testament die gewichtig het lied zijn betekenis toekent. De hoge zangstem van Verlinde steekt er zo piepjong bij af. Wat doet beseffen dat een rafelrandje in zowel stem als de muziek mist. Het gebrek aan venijn of lichte waanzin doet aan het geheel licht afbreuk.

Desalniettemin levert Verlinde met zijn vraag om vergiffenis een puik album af dat mooi weg luistert. De liefhebber die raggende gitaren, stevige drums en beukende bassen in zijn blues wil horen moet dit maar even overslaan. Vooral liefhebbers van Thomas Dybdahl en James Taylor zullen hier genoeg plezier aan beleven.


Tracklist:
01. All is Forgiven
02. Dance Through The Night
03. Play Your Blues
04. Gotta Let Go
05. Everything Means Something
06. I Shall Be Free
07. Tiny’s Parlor Rag
08. Solitude & Grace
09. Won’t Fooled Again
10. Aint’t Nobody Gonna Hold Me Down
11. Distant Lullaby

All songs written by Guy Verlinde

Line-up:
Guy Verlinde: vocals, acoustic & resonator guitar
Nils De Caster: violin, mandolin & lap steel guitar
Richard van Bergen: electric guitar & backing vocals
Olivier Vander Bauwede: harmonica
René Stock: double bass
Tom Eylenbosch: piano
Kathleen Vandenhoudt: backing vocals

Website: Guy Verlinde


Ook op Blues Magazine ...