Foto Recensie: Guy Forsyth & Jeska Bailey - Conspirators

Guy Forsyth & Jeska Bailey – Conspirators
Format: CD / Label: Small and Nimble Records
Releasedatum: 25 juli 2019

Tekst: Peter Marinus

Dat de Texaaanse gitarist-zanger Guy Forsyth een zeer veelzijdige artiest is zal de meeste lezers van Blues Magazine niet ontgaan zijn. Hij debuteerde midden jaren ’90 met het bluesalbum ‘High Temperature’ en huppelde in de jaren die daarna volgden net zo makkelijk van de blues naar rootspop, folk en gospel. Zo vond je hem bijvoorbeeld in bands als The Asylum Street Spankers en The Hot Nut Riveters.

En nu heeft hij samen met zijn echtgenote Jeska Bailey een zeer intiem duoalbum uitgebracht. Op dat album moet je het hoofdzakelijk doen met Guy’s snaarinstrumenten, wat voetgestamp en de stemmen van Guy en Jeska. En met die stemmen is totaal niets mis! Guy is gezegend met een krachtig, rauw stemgeluid. Het is niet voor niets dat hij in 2005 de Austin Music Award won voor de beste mannelijke vocalist.
Jeska heeft een stem, die zowel krachtig en soulvol klinkt als ingetogen en warm.

Het album opent met het zeer intieme The Things That Matter. Een ballad met Guy’s zacht huilende dobro en zijn rauwe stemgeluid, dat hier ondersteund wordt door de fluwelen stem van Jeska. Door Guy’s gitaarspel blijft er altijd een bluesy laag over dit nummer hangen. Pockets is een ingetogen ballad met een zacht stuwende akoestische gitaar. Een nummer dat met een behoorlijke dosis passie wordt gebracht waardoor het nummer een Springsteen-achtige klasse heeft.
Guy’s snijdend kermende slide opent het bluesy Daddy’s Listening waarin Jeska de solozang voor haar rekening neemt. En zij doet dit op een zeer overtuigende, soulvolle manier. Mercy Now is een cover van het Mary Gauthier nummer en klinkt intiem door de zachte, haast fluisterende zang van Jeska.
Op Barefoot Waltz is de fiddle van Warren Hood te gast. Een zacht deinende folkballad met een smachtend klinkende fiddle. Nobody Gonna Bail Me Out klinkt daarna weer bluesy met een rauw countrybluesgeluid en krachtige zang van Guy en diens snerpend pompende gitaar. The Messenger is een nummer van Daniel Lanois en is een fraaie intieme cover met prachtige tweestemmige zang. The Wood Brothers is een in ons land (nog) niet zo bekende Amerikaanse rootsband. Hun Sing About It is een opgewekt nummer met een gospelgeluid en begeleiding door de ukelele. Ook Wherever Is Your Heart is een cover en wel van de Amerikaanse singer-songwriter Brandi Carlile. Dit, door Jeska gezongen, nummer zit meer in de hoek van de aangename rootspop.
Na de ontspannen warme ballad Concrete klinkt What Should I Be SInging merkwaardig genoeg als een akoestisch powerpop nummer met de staccato pompende gitaar van Guy en de soulvolle zang van Jeska.
De afsluiter Amazing Grace/House Of The Rising Sun verweeft de twee klassiekers op een zeer aparte en bluesy manier met elkaar.

Dit album is het zoveelste bewijs van de veelzijdigheid van Guy Forsyth. Ook nu overtuigt hij mij weer! En met Jeska Bailey hebben we er weer een prima zangeres bij!

Sing About It -- Guy Forsyth & Jeska Bailey


Tracklist:
01. The Things That Matter
02. Pockets
03. Daddy’s Listening
04. Mercy Now
05. Barefoot Waltz
06. Nobody Gonna Bail Me Out
07. The Messenger
08. Sing About It
09. Wherever Is Your Heart
10. Concrete
11. What Should I Be Singing
12. Amazing Grace/House Of The Rising Sun

Website: Guy Forsyth


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.