Guy Davis - Kokomo Kidd

Guy Davis – Kokomo Kidd
Medium: CD. Label: M.C. Records. Releasedatum: 18 september 12015

Tekst: Fons Delemarre

Davis goes Dylan. Bij Kokomo Kidd, het eerste nummer van de nieuwe cd van Guy Davis, lijkt er nog niks aan de hand, hoewel het tempo van het nummer voor zijn doen tamelijk hoog ligt. De man met de mooie donkerbruine stem tokkelt er vrolijk op los en gelukkig zorgt de vrolijk toeterende tuba voor een geruststellend bluesgeluid. Bij track twee, Wish I Hadn’t Stayed Away So Long begint de verandering in het muzikale beleid van Davis zich duidelijker af te tekenen. Hij manifesteert zich niet meer alleen als bluesman, maar verkent ook had het pad der singer-songwriters. In dit nummer heeft hij zich zelfs van een Leonard Cohen-achtig koortje voorzien; en die mondharmonica, is dat niet meer Dylan dan blues..?

Bij track vier is het zeker: de compositie, de instrumentatie, de zang, alles ademt Dylan. Het is prachtig, inclusief de mandoline-solo, het ronkende, beetje schelle orgel, het snufje cello en het achtergrondkoor dat wederom klinkt als de strenge meesteressen van Leonard Cohen. She Just Wants To Be Loved is het zoveelste bewijs van de aloude stelling ‘Beter goed gejat, dan slecht bedacht’. Het is een prachtige Dylan-pastiche. Track zes blijkt Lay Lady Lay te zijn, alsof Davis er geen enkele twijfel over wil laten bestaan wie hem voor deze cd in aanzienlijke mate heeft geïnspireerd. Zijn uitvoering van dit nummer is bijna net zo mooi als die van Isaac Hayes, die op de cd Tangled Up In Blues te vinden is.

Guy Davis - I Wish I hadn't Stayed Away So Long with Professor Louis

Gelukkig ontbreekt het ‘oude’ Guy Davis-geluid niet op deze cd. Like Sonny Did grijpt er op terug, evenals Davis’ versie van het aloude Little Red Rooster (track zeven). Voor zijn uitvoering van deze aloude Willie Dixon-song heeft hij de hulp van mondharmonica-baas Charlie Musselwhite ingeroepen. Ook Maybe I’ll go (track acht) is ‘vintage’ Guy Davis, net zoals track negen (Blackberry Kisses) en tien. Have You Ever Loved A Women blijkt niet over één vrouw te gaan, maar over de problemen die je kennelijk tegen kunt kunnen als je er twee vrouwen op na houdt. Davis kan ze maar moeilijk uit elkaar houden. Zegt ie. Zelf hoor ik een dikke knipoog…

Cool Drink Of Water (“I asked for water, but she gave me gasoline”) en Bumblee Blues zijn twee fors aangezette bluesnummers, waarbij vooral de bijna gewelddadige slide in Bumblee Blues opvalt. Het laatste nummer op Kokomo Kidd is Davis’ lichtvoetige uitvoering van Wear Your Love Like Heaven van Donovan (jawel!). Alsof Davis wil laten weten dat hij geen boodschap heeft aan de zestiger jaren-vete tussen Dylan en Donovan, heeft hij ervoor gekozen dit nummer op te nemen, waarvan hij zegt dat hij het van kinds af aan prachtig vond. Wat een welkome verrassing, deze Kokomo Kidd!

Ik weet niet of het de Robert Gordon is die samen met Link Wray in 1978 een hit had met Red Hot, maar ene Robert Gordon zegt ergens terecht: “If the earthy power of Guy Davis’ sandpaper vocals doesn’t grab your attention and the resonance of his acoustic-guitar strings doesn’t turn your head, you need to make sure you’re still alive.”

1. Kokomo Kidd
2. Wish I Hadn’t Stayed Away So Long
3. Taking Just A Little Bit of Time
4. She Just Wants To Be Loved
5. Like Sonny Did
6. Lay Lady Lay
7. Little Red Rooster
8. Maybe I’ll Go
9. Blackberry Kisses
10. Have You Ever Loved A Women
11. Cool Drink Of Water
12. Bumblee Blues
13. Wear Your Love Like Heaven

Website: http://guydavis.com


Ook op Blues Magazine ...