Foto Recensie: Guitar Shorty - Trying To Find My Way Back

Guitar Shorty – Trying To Find My Way Back
Format: CD – Digital / Labet: Essential Media Group
Releasedatum: 5 juli 2019

Tekst: Jos Verhagen

‘Trying To Find My Way Back’, mijn weg terug vinden, klinkt vreemd van een man die al jaren menig podium beklommen heeft. Maar de weg terugvinden is ook kijken naar het laatste werkstuk van Guitar Shorty, ‘Bare Knuckles’ uit 2010. Elke rechtgeaarde blues liefhebber kent zijn Dear Mr president van deze cd. Dus zou je kunnen denken dat na 9 jaar het gerechtvaardigd is om je weg terug te vinden, met dit ‘Trying To Find My Way Back’, en maar liefst zestien nieuwe songs vol gitaarwerk en niets aan verbeelding overlatende teksten.
Het zou er ook mee te maken kunnen hebben dat Guitar Shorty in mei 2018 bij diefstal al zijn spullen verloor. Zoiets wat je in jaren hebt opgebouwd verliezen dat doet zeer. Met hulp van de LA music scene is hij er weer boven op gekomen en bedankt hij zijn trouwe schare volgers met deze nieuwe plaat.

Maar het Trying To Find My Way Back, zoals verwoord in de openings- en titeltrack is old school blues, verhalend over hartzeer, ontrouw, vrouwen, de daaropvolgende eenzaamheid etc. Dit alles doorspekt Guitar Shorty met alles wat hij altijd heeft gedaan; sterke verhalende zang en expliciete teksten, elke tekstregel versterkt met een gitaarlick en elk nummer met een vette solo. Dit alles in een heerlijk relaxt tempo, met nummers waarbij de klasse vanaf straalt zoals in het mooie You Are My Light At The End Of The Tull of It’s Hard To Live In Two Worlds.
Go With The Flow, is ook een lekker nummer, ‘spoken word’, een levensverhaal over hoe hij gitarist werd. Of het vette New Girlfriend Blues, sterk funky baswerk en flitsende gitaar opening, ondersteunt door fijne blazers en wat Hammond geeft Guitar Shorty zijn gitaar hier de vrije hand.
Dat funky baswerk en dito blazers zit ook in Yaw Yaw. Naar de tekst luisterend heeft hij veel plezier met zijn nieuwe vriendin. Een vervolg gevend in Wonna Get Layed, qua tekst misschien niet het meest verheffende maar qua compositie en muziek, die in verschillende lagen door elkaar is opgenomen een verrassing vormt.
Nothing But A Thang, ook een sterk nummer vol grooves met een melodietje dat in je hoofd ergens bekend klinkt.

Na negen jaar laat Guitar Shorty ons weer aan nieuw werk ruiken en wat hij produceert verraad de nog jonge geest in een deze gitarist van de oude stempel (hij wordt 80 jaar). Met zestien nummers laat hij ons ook lekker lang genieten van zijn gitaarkunsten in een productie vol verrassingen.


Tracklist:
01. Trying to Find My Way Back
02. You Are My Light at the End of the Tull
03. Yaw Yaw
04. Wonna Get Layed
05. Smokie the Ghost
06. Skin to Skin
07. Nothing but a Thang
08. No More War
09. New Girlfriend Blues
10. Manipulator
11. It’s Hard to Live in Two Worlds
12. I Get Lonely for You Baby
13. Hard Times
14. Go with the Flow
15. For What It’s Worth
16. Big Old Small World

Website: https://www.facebook.com/GuitarShorty/

 


Ook op Blues Magazine ...