Recensie: Groove-A-Matics – Gotta Use What You’ve Got

Groove-A-Matics feat. The Johnny Whitehill - Gotta Use What You've Got

Groove-A-Matics feat. The Johnny Whitehill – Gotta Use What You’ve Got
Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

Door: Paul Scholman

Een stelletje doorgewinterde bluesartiesten uit Gateshead kwam begin 2011 bij elkaar en formeerden de Groove-A-Matics. Alle muzikanten zijn enorme ervaren en hebben jaren lang in het Verenigd Koninkrijk gespeeld maar ook daarbuiten. Bandleden zijn Johnny Whitehill (gitaar), Mick Cantwell (sax, zang en harp), John Morgan (basgitaar) en Barry Race (drums).

Johnny is ongetwijfeld een van de bekendste in deze band. Hij speelde voor vele jaren met Paul Lamb en de Kingsnakes en werd reeds vier keer verkozen tot bluesgitarist van het jaar. In 2007 werd hij uitgeroepen als zevende British blues guitarist by Guitar and Bass magazine, dat is geen geringe prestatie. Mick Cantwell, bekend van zijn diepe, volle stem heeft met verschillende andere bands gespeeld als de Saints and Sinners en Barry is ook een veteraan in de Noordoost-muziekscene. John Morgan, heeft met meer bands gespeeld dan hij zich kan herinneren en heeft met Johnny in de afgelopen vier jaar gewerkt aan verschillende projecten, en vertelt: “New Brunswick Battle of the Blues is een fantastische ervaring voor ons geweest en we zijn zo enthousiast geraakt over het winnen op de Harvest Jazz and Blues Festival(Canada) and experience the province, maar ook blij dat we de kans gekregen hebben ons daar te profileren.

Hij voegde eraan toe dat concurrentie goed is voor het houden van een gezonde bluesscene, en niet “alleen als een springplank voor jonge blues muzikanten, maar ook als een kans voor ons, oudere jongeren, om te laten zien dat we nog steeds veel te bieden hebben”. De Groove-A-Matics waren het laatste puzzelstukje in de line-up voor het Festival Carlisle in september 2012 en hebben voor een bijzonder sluitstuk van de avond gezorgd.

Zoals geschreven is gitarist Johnny Whitehill sinds de jaren zeventig, een instituut in de Britse bluesscene en ontpopt zich razend snel als een ster, terwijl lid van The Blues Burglars, de band hij met harpiste Paul Lamb in de vroege jaren ‘ 80 vormde. Als gitarist, werd hij o.a. geïnspireerd en beïnvloed door B.B. King, Freddie King, Albert King, T-Bone Walker, Albert Collins, Robert Johnson, Blind Boy Fuller, Lightnin’ Hopkins, etc., en later, mede British bluesman Peter Green. Hij heeft zelfgemaakte albums op zijn naam staan en met tussen pozen, twee decennia werken meestal met Paul Lamb & The Kingsnakes de opvolger band de Blues the Blues Burglars en, rondom begin 21ste eeuw in Engeland toerde hij met zijn eigen groep, Johnny Whitehill Real Deal.

De invloeden waardoor de de bandleden zich hebben laten beinvloeden hoor je terug op “Gotta Use What You’ve Got” Ik kwam er achter dat deze cd in Engeland al een jaar op de markt is, en kennelijk willen de heren hun werkveld uitbreiden naar het vaste land er de laatste jaren wel meer bluestalenten zijn over komen waaien uit het Verenigd Koninkrijk. Goede ontwikkeling denk ik. Blues is grenzeloos de moeite waard! Deze Cd zal niet uitblinken in grenzeloze gitaarsolo’s, maar ik vind hem zeker de moeite waard. Harp en bij tijd en wijle een heerlijke vette sax zullen uw oren strelen, zoals op Papa’s Got A Brand New Bag.

Een van de hoogtepunten is How Long, want daar komt toch een lekkere gitaarsolo overwaaien uit de Britse kolonie. Deze band speelt strak, is getalenteerd en hoeft zich gezien hun geschiedenis eigenlijk niet meer te bewijzen. Met strak bedoel ik in de trant van Robert Cray. Goede arrangementen, geen brij van geluid die uw verbeelding geselen. Het is maar net naar waar je naar op zoek bent.

Naamsbekendheid is natuurlijk een heel ander verhaal. Daar zullen ze wellicht aan moeten werken en vandaar ook dat deze cd nu pas op de Europese markt verschijnt. Can’t Stand The Rain, orgineel gezongen door Ann Peebles en geschreven door Peebles, Don Bryant, and Bernard “Bernie” Miller is een van de covers.

Soul, Blues en Rock & Roll liggen allemaal op de loer, klaar om u te bespringen. Lekker cdtje, die ook bij mij te lang op de plank heeft gelegen, maar alles heeft een oorzaak…

1. Lucky Day
2. Misdemeanour
3. Good Man
4. Casino Kate
5. How Long
6. Can’t Stand The Rain
7. More To Life Than This
8. I Know
9. Papa’s Got A Brand New Bag
10. Good Ol Blues

2 april 2013|Categories: Recensies|Tags: |0 reacties

We horen graag je mening! Voeg reactie toe