Foto Recensie: Gregg Allman - Laid Back (Deluxe Edition)

Gregg Allman – Laid Back (Deluxe Edition)
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Mercury
Releasedatum: 30 augustus 2019

 Tekst: Ella-Milou Quist

Een paar maanden nadat The Allman Brothers Band hun vierde studioalbum ‘Brothers And Sisters’ uitbracht, maakte de legendarische frontman, vocalist en pianist Gregg Allman een uitstapje door zijn solo debuut ‘Laid Back’ uit te brengen. Hij produceerde het album samen met Johnny Sandlin. De verzameling liedjes op ‘Laid Back’ was een creatieve uitlaatklep waarbij Gregg de volledige regie in handen had. Zo kon hij zijn andere muzikale invloeden, waaronder soul, gospel en rhythm & blues, verkennen. Zijn sound week daarmee af van het zware gitaar geluid van de band en was er ruimte voor gospel-getinte orgels, langzame tempo’s en een koor, die allemaal de soulvolle en soms treurige zang van Allman prachtig versterkten en omlijstte. Na de release in oktober 1973 ontving ‘Laid Back’ positieve beoordelingen en piekte op nummer dertien in de Billboard’s Top LPs & Tape chart, terwijl Midnight Rider een top twintig hit werd in Noord-Amerika. Om de plaat te promoten, begon Allman aan een ongekende tour vergezeld door een 24-koppig orkest bestaande uit leden van de New York Philharmonic. Op 10 en 11 april 1973 trad hij op in Carnegie Hall in New York en op 13 april in het Capitol Theatre in New Jersey met dit 24-koppig orkest en de band Cowboy. Hoogtepunten van deze drie dagen werden vastgelegd op ‘The Gregg Allman Tour’, die al sinds 1987 niet meer wordt gedrukt op vinyl en dus niet meer verkrijgbaar is.

Om deze creatieve en vruchtbare periode uit het leven van de in 2017 overleden artiest te eren, brengt Mercury ‘Laid Back’ opnieuw uit in verschillende formats, waaronder een geremasterde en uitgebreide Deluxe-editie op twee cd’s en digitaal, 180 gram zwart vinyl en een 180 gram gelimiteerde paarse en wit gemarmerde vinyl editie. Ook ‘The Gregg Allman Tour’ is opnieuw in productie genomen en is, net als het solo album, uitgegeven op 180-gram zwart vinyl en tweekleurig marmer. De opnames zijn ook digitaal geremasterd en geoptimaliseerd voor iTunes en andere digitale formats. Er is eveneens een dubbelalbum beschikbaar.

De nieuwe deluxe-editie van ‘Laid Back’ breidt het originele album uit (met onder andere tunes als Please Call Home, covers van These Days (Jackson Browne) en Will The Circle Be Unbroken, en een andere versie van Midnight Rider van de Allman Brothers) tot vierendertig nummers en bevat zesentwintig bonustracks van niet eerder uitgebrachte of zeldzame liedjes of nieuwe mixen. Vroege mixen van alle acht songs staan ​​naast het geremasterde album op schijf één, terwijl schijf twee demo’s, outtakes, alternates en een solo akoestische live-uitvoering van Melissa van het Capitol Theatre in Port Chester, New York, op 13 april 1974 bevat. De 2CD Deluxe Editie bevat daarnaast een nieuwe verpakking met nog niet eerder uitgebrachte foto’s en uitgebreide notities door de bekende Allman Brothers Band-historicus John Lynskey.

Op de eerste cd van de deluxe uitgave hoor je geen wezenlijke verschillen tussen de versie uit 1973 en de geremasterde versie van nu, behalve dan dat het geluid iets opener en helderder klinkt. Leuker zijn dan ook de vroege mixes van de nummers die aan de oorspronkelijke plaat zijn toegevoegd. Je hoort en der verschillen in gebruik van instrumenten op de versies zoals die uiteindelijk op het album verschenen zijn en de early mixes. Zoals Queen Of Hearts bijvoorbeeld; op de plaat hoor je een elektrische gitaar en in de early mix is deze volledig achterwege gelaten. Hierdoor heeft het nummer nog meer een jazz en soul feel. Don’t Mess Up A Good Thing is in de early mix energieker en heeft een voller geluid.  Ook de blazerspartijen verschillen aanzienlijk met de uitgebrachte versie. Stiekem is de eerdere versie, dus in de eerdere mix, beter. Wat erg opvallend is aan de early mixes, is dat Gregg’s stem veel beter en mooier uitkomt.

Het meest interessant is natuurlijk wel de tweede cd van deze speciale editie met demo’s, outtakes en alternates. Opener is de demo versie van het liedje Never Knew How Much, dat in 1981 verscheen op het album ‘Brothers Of The Road’ van The Allman Brothers Band. Het nummer is geschreven door Gregg voor zijn vrouw Julie, met wie hij trouwde in 1979 en waarvan hij vlak na de release van ‘Brothers Of The Road’ scheidde.
Voor de derde keer hoor je hier ook weer een andere versie van Queen Of Hearts. Het heeft blijkbaar wat voeten in de aarde gehad om het liedje te perfectioneren tot de editie zoals we die kennen op ‘Laid Back’ uit 1973.

Prachtig zijn ook de demo’s waarop je slechts Gregg Allman’s vocalen en akoestische gitaar hoort. Zo verscheen God Rest His Soul op het album ‘Duane & Gregg Allman’ in 1972. Rollin’ Stone (Catfish Blues) werd in 1950 al opgenomen door Muddy Waters als Rollin’ Stone. Het was overigens Waters interpretatie van Catfish Blues, een Delta Blues liedje dat stamt uit het Mississippi van de jaren 1920. (Zowel het muziekblad Rolling Stone als de band The Rolling Stones danken hun naam aan dit liedje). Ook horen we schitterende akoestische versies van Will The Circle Be Unbroken en Multi-Colored Lady en hoor je These Days en Shadow Dream Song met slechts orgel, akoestische gitaar en zang. Alsof dat nog niet genoeg is komt deze laatste ook nog een keer terug in de mashup Song For Adam / Shadow Dream Song, met alleen een akoestische gitaar en intense vocalen. Deze versie grijpt je bij de keel en laat je vervolgens niet meer los. Song For Adam en Shadow Dream Song zijn, evenals These Days, geschreven door Jackson Browne.

Opener van het vierde Allman Brothers Band album ‘Brothers And Sisters’ uit 1973, Wasted Words, heeft eveneens een plekje gekregen op deze mooie deluxe uitgave van ‘Laid Back’. Naast Gregg Allman hoor je hier grootheden Johnny Winter, Berry Oakley en Buddy Miles. Daarna volgt een alternatieve versie van These Days, ditmaal gestoken in een country/Americana jasje. Verder staan er nog wat ruwe mixen op van wederom These Days en God Rest His Soul en een rehearsal van één van de grootste hits: Midnight Rider. Afsluiter van deze fraaie uitgave is een prachtige live-uitvoering van Melissa, opgenomen in The Capitol Theatre.

‘Laid Back, Deluxe Edition’ is een ware toevoeging voor iedere Gregg Allman fan of Allman Brothers liefhebber. Niet alleen krijg je zo een kijkje in de ontwikkeling en totstandkoming van nummers die door Gregg geschreven of gecoverd zijn, maar hoor je ook welke muzikale stromingen hem allemaal beïnvloed hebben en wat voor een rasartiest deze man was. Hij was niet alleen een uitmuntende bandleider, pianist en liedjesschrijver. Hij had ook nog eens een enorm gevoel voor sterke arrangementen, mooie composities en prachtige klanken en melodieën. Hij was een meester in het vertellen en overbrengen van verhalen en een fantastische zanger met een zeer warme soulvolle stem, die dikwijls van melancholie en emotie vervult was. ‘Laid Back’ is en blijft een prachtplaat.


Tracklist:
CD 1
Laid Back remastered
01. Midnight Rider
02. Queen of Hearts
03. Please Call Home
04. Don’t Mess Up a Good Thing
05. These Days
06. Multi-Colored Lady
07. All My Friends
08. Will the Circle Be Unbroken

Laid Back early mixes
09. Midnight Rider (Early Mix)*
10. Queen of Hearts (Early Mix)*
11. Please Call Home (Early Mix)*
12. Don’t Mess Up a Good Thing (Early Mix)*
13. These Days (Early Mix)*
14. Multi-Colored Lady (Early Mix)*
15. All My Friends (Early Mix)*
16. Will the Circle Be Unbroken (Early Mix)*

CD 2
Laid Back demo’s, outtakes & alternates
01. Never Knew How Much (Demo)**
02. All My Friends (Demo)
03. Please Call Home (Demo)*
04. Queen of Hearts (Demo)*
05. God Rest His Soul (Solo Guitar & Vocal Demo)
06. Rollin’ Stone (Catfish Blues) (Solo Guitar &Vocal Demo)**
07. Will the Circle Be Unbroken (Solo Guitar &Vocal Demo)
08. Multi-Colored Lady (Solo Guitar & Vocal Demo)
09. These Days (Solo Guitar, Piano &Vocal Demo)*
10. Shadow Dream Song (Solo Guitar &Vocal Demo)
11. Wasted Words**
12. These Days (Alternate Version With Pedal Steel Guitar)
13. Multi-Colored Lady (Rough Mix)*
14. These Days (Rough Mix)*
15. God Rest His Soul (Rehearsal)
16. Midnight Rider (Rehearsal)*
17. Song for Adam/Shadow Dream Song (Solo Guitar & Vocal Demo)
18. Melissa (Live at the Capitol Theatre)*

* Previously unreleased
** Previously unreleased mix

Website: Gregg Allman


Ook op Blues Magazine ...