Green Blues Band – Second Try
Format: CD – Digital / Label: House Master Records
Releasedatum: 4 maart 2019

Tekst: Peter Marinus

Gezien de albumtitel ga ik er voor het gemak maar even van uit dat we hier te maken hebben met het tweede album van de Duitse bluesband Green Blues Band.

Een band, die bestaat uit Ole Morisse (zang, gitaar), Danny Lee (harmonica), Jürgen Streithorst (bas) en Rasmus Bruns (drums).

Het merendeel van dit album is gevuld met gemeen rauwe blues, vergelijkbaar met het ongepolijste geluid van The Red Devils. Het is niet voor niets dat er een cover van het Red Devils nummer Automatic op het album staat. De harmonica van Danny Lee brult er hier vurig op los in een cover, die net zo smerig als het origineel klinkt.
Het album opent trouwens met Intro. En meestal stelt een intro niet bijster veel voor maar in het geval van deze Duitse bluesrockers dus wel! Een pompende rauwe shuffle met messcherp gitaarwerk en een brandende harmonica.
Ook de cover van het Tom Waits nummer Heartattack And Vine is verrassend. Het nummer krijgt een ongepolijste shuffle versie met gluiperige zang en een rauw snijdende slidegitaar. Ook het vlammende Second Try is een vlammende, kneiter harde rocker met een lekker hard en smerig gitaargeluid en een brullende harmonica. Somebody Else is daarna iets luchtiger met lichte rockabilly invloeden en een hard zoemende gitaarsolo.
Rory Gallagher fans zullen waarschijnlijk best wel blij worden van Loss Of Confidence. Een rauw en funky nummer met snijdend gitaarwerk. Zelden heb ik een dergelijk rauwe en harde cover gehoord van het Willie Dixon nummer I Just Wanna Make Love To You vol met loeiend harmonica -en zoemend hard gitaarwerk.
Jammer genoeg staat er ook een aantal nummers op het album waarvan ik niet goed weet wat ik er mee aan moet. Neem nu San Francisco, waarin de band een soort Zorba de Griek muziekje begint te spelen, waardoor ik spontaan de neiging kreeg om mijn complete servies aan diggelen te smijten. Hoppa! Uit dus dit nummer! Datzelfde trucje haalt de band uit in The End, hetgeen wederom een weinig opzienbarend nummer oplevert.
Ondanks de fraai huilende harmonica komt het mid-tempo Hard Time niet echt van de grond. De logge boogie Blues Time is op zich een smerig nummer waarin de smerige gitaar van Ole en het al even smerige harmonicawerk van Danny de enigszins haperende drums doen vergeten.

Hopelijk kiest de Green Blues Band er op hun volgende album voor om deze helemaal te vullen met de smerige rauwe bluesklanken waar ze goed in zijn. Nu parkeer ik de band in de rubriek “veelbelovend”.


Tracklist:
01. Intro
02. Heartattack And Vine
03. San Francisco
04. Automatic
05. Blues Time
06. Second Try
07. Somebody Else
08. The End
09. Hard Time
10. Loss Of Confidence
11. I Just Wanna Make Love To You
12. Walking Blues

Website: Green Blues Band


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.