slicks

Recensie: The Greasy Slicks – Into the Night + single Until Dawn
Release data: Eigen beheer. 2014.

Tekst: Patrick Struijker Boudier (http://twitter.com/p_okee)

Jonge, enthousiaste bands die onstuimige blues en rock spelen in de stijl van de early Rolling Stones: het lijkt een nieuwe trend. Hadden we recentelijk al The Whereabouts, nu is er de eveneens Engelse band The Greasy Slicks. Early Rolling Stones met een vleugje The Hoax.

The Greasy Slicks zijn opgericht in 2012 en bestaan uit Jack Kendrew op gitaar en zang, drummer Rian O’Grady en Nathan Rasdall op bas. Hun debuut EP met vier nummers kwam eerder dit jaar uit, gevolgd door de single Until Dawn op 21 oktober 2014. De band is onder andere beïnvloed door Led Zeppelin en The Hoax. De invloed van deze laatste band is het meest duidelijk. Niet alleen hebben ze opgetreden met Jon Amor, ook brengen ze live vaak The Hoax cover Don’t Shake My Hand ten gehore.

In december komen The Greasy Slicks met een nieuwe EP. Tot die tijd zullen we het even moeten doen met de releases die ze tot nu hebben uitgebracht: één EP Into the Night en een paar singles. Meest recente release – de single Until Dawn – heeft een strak ritme en zwaar gitaarwerk. Street Queen is wat mij betreft een nog beter voorbeeld van wat de band kan. Een ruim zeven minuten durend nummer met snijdende gitaar, een opwindend ritme en een prachtige variatie aan tempowisselingen. Waar de song hard uit de startblokken knalt, wordt het gaspedaal halverwege minder diep ingedrukt en wordt het een mooie, bijna slowblues-achtige jam.

Street Queen staat ook op hun debuut EP, tezamen met het scheurende openingsnummer Into The Night, het in een moordend tempo gebrachte Messing With My Head en het stevige Wild Ones. Een band om in de gaten te houden. Als dit een voorbode is voor nog meer onstuimige jonge honden bands, dan wordt 2015 nog een mooi muzikaal jaar.

Into the Night EP
1. Into The Night (2:59)
2. Street Queen (7:22)
3. Messing With My Head (3:11)
4. Wild Ones (3:42)

Until Dawn – 21 oktober 2014 (single) (3:34)

Website: www.thegreasyslicks.co.uk en www.youtube.com/user/TheGreasySlicks


Ook op Blues Magazine ...