Grant Peeples & The Peeples Republic – Settling Scores Vol. II
Format: CD – Digital / Label: Continental Record Services
Releasedatum: 6 april 2018

Tekst: Peter Marinus

Zo af en toe komt er een zeer indrukwekkend Americana album de burelen van Blues Magazine binnen dwarrelen. En hier heb ik er weer één! Het tiende album van Grant Peeples & The Peeples Republic. Dit album van de singer-songwriter Grant Peeples uit Tallahassee werd geproduceerd door Gurf Morlix, die zelf ook al de nodige albums achter zijn naam heeft staan en ook nog de productie verzorgde voor albums van o.a. Lucinda Williams.
Qua stijl ligt de muziek van Grant Peeples in de countryhoek met Willie Nelson als voornaamste invloed. Dat komt ook door het feit dat de zang van Grant erg op die van Willie Nelson lijkt.

In eerste instantie wordt je in de opener, Pitchforks And Torches, op het verkeerde been gezet door een haast Clannad-achtig intro. Al gauw gaat het nummer verder in een loom wiegend nummer met een hoog Willie Nelson/Steve Earle gehalte. Door het rauwe gitaargeluid wordt de zoetsappigheid, die de meeste country meestal kenmerkt, buiten de deur gehouden.
Goodbye is een cover van een Steve Earle nummer. Een intieme ballad met dwingend roffelende drums en sfeervol twangende gitaar. Dear Judas is een zeer indrukwekkende ballad. Solo uitgevoerd door Grant en zijn akoestische gitaar. Dit nummer is een wrange boodschap van Jesus aan Judas. This Could Be A Long Night is een heerlijk ontspannen bluesy shuffe met een soulvol orgel en priemende bluesgitaar solo.
In de ballad Liliana lijkt Willie Nelson een samenwerking met Leonard Cohen te zijn aangegaan. Het nummer haalt herinneringen aan een zwoele avond vol romantiek naar boven, wat nog eens aangewakkerd wordt door het intieme geluid van de cello en mandoline. De sfeer in The Black Dress heeft wat Twin Peaks-achtig, mede door de harde gitaar. Een zeer broeierige countryballad.
De verrassing op dit album is More For Us, Less For Them, dat begint met het geluid van krakend vinyl waarna het nummer afkomstig lijkt van een oude 78 toeren plaat. Geheel onverwachts begint Grant dan ineens te rappen over een rauw funky en bluesy nummer, compleet met een trompet, die een Miles Davis sfeertje laat onstaan.
Voor je het weet zit je alweer in het achtste en laatste nummer van dit album, The New Brownsville Girl. Een cover van een Bob Dylan nummer waarin Grant in een vertellende rol, a la Cowboy Gerard, te horen is.

Ik kan niets anders dan dit album van harte aanbevelen aan alle Americana fans. Een zeer indrukwekkend album van hoge kwaliteit.


Tracklist:
01. Pitchforks And Torches
02. Goodbye
03. Dear Judas
04. This Could Be A Long Night
05. Liliana
06. The Black Dress
07. More For Us, Less For Them
08. The New Brownsville Girl

Band:

Rick Richards: drums
David Webb: keys
Joel Guzman: accordeon
Jaimee Harris: vocals
Longineu Parsons: trumpet
Along with fellow Floridians Lis & Lon Williamson,Erik Alvar, and frequent side-man Tim Higgins

Website: Grant Peeples