Grant-Lee Phillips – Widdershins
Format: CD / Label: Yep Roc – V2 
Releasedatum: 23 februari 2018

Tekst: Peter Marinus

Dit is alweer het negende album van singer-songwriter Grant-Lee Phillips uit Nashville. In het verleden maakte hij deel uit van de indie-rock band Grant Lee Buffalo. Op dit, grotendeels live opgenomen, album werd hij bijgestaan door Jerry Roe (drums) en Lex Price (bas). Voor het gemak delen we Grant-Lee maar in het Americana genre in maar er is duidelijk meer aan de hand.

In de opener, Walk In Circles, wordt het geluid van een band als Wilco gemengd met het fellere geluid van bijvoorbeeld The Replacements. Uiteraard ontbreken de aan The Byrds gerelateerde gitaar riffs ook niet.
Unruly Mobs is daarna een statig swingend nummer met mooie strijkers en een scheurende gitaarsolo die door al deze statigheid heen breekt. In het prachtig ingetogen King Of Catastrophes zijn 60’s Britse psychedelische invloeden te horen. Een heerlijk zwevend nummer. Something’s Gotta Give is net zo’n mooie ballad met krachtig gitaarwerk en sfeervolle piano.
In Scared Stiff komt het geluid van zijn  oude band, Grant Lee Buffalo, boven drijven. Een fel indie-rock nummer met staccato riffs en haast Richard Hell-achtige zang. Met Miss Betsy keren we weer terug naar de ontspannen Americana met minimalistisch bonkende drums en tokkelende countryrock gitaren.
The Wilderness is weer wat rauwer. Een fel rockend nummer met een duister randje. Totally You Gunslinger is een ingetogen countryballad met Grant Lee’s stem, die in de verte aan die van George Harrison doet denken. History Has Their Number is een ballad, die heerlijk warm voorbij glijdt. Great Acceleration mengt het geluid van Grant Lee Buffalo met de emoties van het oude werk van The Waterboys.
Tot slot hebben we nog Liberation met een donker geluid dat haaks staat op de titel.

Een prima Americana album waarvan je tot rust komt hoewel je af en toe even opschrikt van wat rauw gitaarwerk.


Tracklist:
01. Walk In Circles
02. Unruly Mobs
03. King Of Catastrophes
04. Something’s Gotta Give
05. Scared Stiff
06. Miss Betsy
07. The Wilderness
08. Another, Another, Then Boom
09. Totally You Gunslinger
10. History Has Their Number
11. Great Acceleration
12. Liberation

Website: Grant-Lee Phillips

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Releases
Sort by