Grand Marquis – Brighter Days
Format: CD – Digital / Label: Grand Marquis Music
Releasedatum: 28 april 2018

Tekst: Peter Marinus

Het is enigszins frustrerend als je na het beluisteren van een album achterblijft met het gevoel dat er hier meer in had gezeten. En dat gevoel heb ik nu na het beluisteren van het nieuwe album van Grand Marquis. Een band uit Kansas City, die al 20 jaar bestaat, dus aan ervaring kan het niet liggen.
De band bestaat uit zanger en saxofonist Bryan Redmond, bassist en sousafoonspeler Ben Ruth, drummer Fritz Hutchinso, gitarist Ryan Wurtz, trompetist Chad Boyston en trombonist Trevor Turla.
Gezien het feit dat het hier om een band met een flinke blazerssectie gaat zal het je niet verbazen dat we op dit album een mix van soul, jazz, funk en rhythm & blues voorgeschoteld krijgen. Als je deze muziek overtuigend wil brengen is een spetterend geluid één van de vereisten. En daar gaat het op dit album fout. Over het hele album hangt namelijk, qua productie, een matte deken. En daardoor wil het album maar geen vlamvatten.
Het ligt hier totaal niet aan de vakkundigheid van de muzikanten want daar is absoluut niets mis mee. De blazerssectie klinkt behoorlijk Chicago-achtig en zanger Bryan Redmond blijkt een prima soulstem te hebben.

Er komen dus flink wat muzikale stijlen voorbij. Te beginnen met de Memphis soul van Another Lover. Een stuwend nummer in de beste Staples Singers traditie. Dit nummer wordt door de blazers behoorlijk opgepept. Daarna gaan we naar het jazzy Brighter Days met een wals-achtig ritme. Hierin zit een brandende slidesolo en vlammende trompet. Na de wals gaan we over op de rumba in het lui wiegende I’m On Fire met bluesy gitaarwerk en solospots voor de saxofoon en trompet. De sousafoon wordt er bij gepakt voor de New Orleans second liner Night Shift. Een swingend dixieland nummer met Pete Fountain op de klarinet. De sousafoon is ook aanwezig in het luie funknummer It Don’t Matter. Een instrumentaal nummer met voldoende soloruimte voor de blazers en gitaar. Ain’t No Spark is een aannstekelijke rhythm & blues swinger met een hoog meezing gehalte. Qua stijl a la the Johnny Otis Show. In Bad Seed wordt de rhythm & blues vermengd met een rockabilly-achtig ritme. Het is natuurlijk altijd link om met een cover van een uitgekauwd nummer als Jimmy Cliff’s Many Rivers To Cross te komen. Maar door er voldoende soulinjecties aan toe te dienen klinkt de versie van Grand Marquis toch overtuigend.
En je zal het altijd zien…uitgerekend in het laatste nummer spettert Grand Marquis wel! In hun versie van de gospel traditional Down By The Riverside, dat als een loom swingende New Orleans dixie voorbij komt.

Je kan horen dat er genoeg talent in Grand Marquis in zit. Ik twijfel er ook niet aan dat deze band wel zal vlammen. Op dit album slaat de vonk, zoals het nummer Ain’t No Spark al aankondigde, niet op mij over.


Tracklist:
01. Another Lover
02. Brighter Days
03. I’m On Fire
04. Night Shift
05. It Don’t Matter
06. Ain’t No Spark
07. Bad Seed
08. Many Rivers To Cross
09. Down By The Riverside

Website: Grand Marquis


Ook op Blues Magazine ...