Foto Recensie: Graham Parker & The Rumour - Live At Trent Poly Sports Hall Nottingham 1977

Graham Parker & The Rumour – Live At Trent Poly Sports Hall Nottingham 1977
Format: CD – Digital / Label: Angel Air Records
Releasedatum: 4 oktober 2019

Tekst: Peter Marinus

In 1975 werd uit de resten van de pubrock bands Brinsey Schwarz en Ducks Deluxe de band Graham Parker & The Rumour geboren. Een band, die op een zeer intense wijze soul, rhythm & blues, Springsteen-achtige rock, reggae en country met elkaar vermengde. In totaal warden er vijf albums opgenomen waarna de magie was uitgewerkt en de band uiteenviel. The Rumour probeerde het nog even zonder Graham Parker en Graham Parker ging nog even door met bands als The Shot waarna hij op de singer-songwriter toer ging.

De band bestond in de gloriejaren uit Graham Parker (zang), Brinsley Schwarz (gitaar), Martin Belmont (gitaar), Andrew Bodnar (bas), Steve Goulding (drums) en Bob Andrews (toetsen). Live werd de band bijgestaan door The Rumour Horns, Albe Donnelly (saxofoon), John Earle (saxofoon), Danny Ellis (trombone) en Dick Hanson (trompet).

Live was de band op zijn best. Elke zaal zinderde van opwinding tijdens de optredens. De kracht van de band zat hem in het feit dat de band uit uitstekende ervaren muzikanten bestond en dat de band een gifkikker als Graham Parker als frontman had. Hij spuugde zijn teksten er op een zeer intense wijze uit waardoor hij te vergelijken was met de jonge Van Morrison in zijn Them dagen.
En daarom is het heerlijk dat het Britse Angel Air label de hand heeft weten te leggen op live opnames van de band uit 1977. Het jaar waarin ook het succesvolle album ‘Stick To Me’ uitkwam.

De band opent de show met de ontspannen swingende rhythm & blues van Lady Doctor. Graham snauwt en sneert er weer vol overgave op los ondersteund door de sprankelende band en de soulvol stuwende blazers. Heat Treatment is een meer uitbundig nummer, dat bewijst wat een geoliede soulmachine deze band was.
Sweet On You is een minder bekend nummer van de band maar daarom niet minder swingend. Fools Gold is een rustpunt voor de band. Een mid-tempo nummer waarin het pubrock verleden van de band naar boven komt drijven. Maar nog steeds op een intense loom swingende manier. In het hoekig deinende Howlin’ Wind verwerkt de band op slinkse wijze reggaeritmes in hun rhythm & blues. Een trucje dat ze later nog eens overdoen in de versie van hun hit Don’t Ask Me Questions.
De luchtig swingende rhythm & blues van Pouring It All Out heeft een intensiteit, die aan het vroege werk van Bruce Springsteen doet denken. Dat Springsteen geluid is ook terug te horen in de ballad Gypsy Blood, die trouwens ook aan het werk van Mink DeVille doet denken. Dan gaat het gas er op in de pompede, punky, rocker Back To Schooldays. Langzaam maar zeer zeker wordt het publiek helemaal plat gespeeld via de stomende rocker The New York Shuffle en de stomende soul van Soul Shoes.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat het publiek de band pas na twee toegiften laat gaan. Een intens swingende cover van de Trammps hit Hold Back The Night en een spetterende versie van de Leiber & Stoller klassieker Kansas City.

Heerlijk om het opwindende geluid van Graham Parker & The Rumour weer eens in volle (live) glorie terug te kunnen horen!


Tracklist:
01. Lady Doctor
02. Heat Treatment
03. Sweet On You
04. Silly Thing
05. Fools Gold
06. Howlin’ Wind
07. Pouring It All Out
08. Gypsy Blood
09. Back To Schooldays
10. Don’t Ask Me Questions
11. Not If It Pleases Me
12. The New York Shuffle
13. Soul Shoes
14. Hold Back The Night
15. Kansas City

Website: Graham Parker


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.