Graham Nash – Over The Years
Format: CD – LP – Digital / Label: Rhino Atlantic Records
Releasedatum: 29 juni 2018

 Tekst: Paul Op den Kamp

Graham Nash, de man die in het verleden zo mooi floreerde als hij met anderen samenwerkte, opereert tegenwoordig alleen. Na succes in de jaren zestig met The Hollies, kwamen de triomfen met Crosby en Stills al dan niet soms aangevuld met Neil Young. In de jaren zeventig wisselde Nash solo album af met duo platen met vriend David Crosby.

Drie jaar geleden barstte de bom onder deze muzikale vriendschap. Als in een slechte soap gingen de vier voormalig kameraden elkaar te lijf via de media en scholden elkaar voor rotte vis uit.  Verwijten vlogen over en weer, over niet na komen van afspraken en onvriendelijke opmerkingen over elkaars partners. Graham Nash was op dat moment net gescheiden en de steken die Crobsy uitdeelden over zijn nieuwe vriendin waren voor hem onvergeeflijk. Hiermee kwam een einde aan een groep die zeer invloedrijke maar ook rumoerige carrière-verloop heeft gehad.  Op zijn laatste solo album ‘This Path Tonight‘ verwerkte Nash deze turbulente laatste jaren.

Ik begon deze recensie met te wijzen op de vele samenwerkingen in de carrière van Graham Nash, omdat deze nieuwe verzamelaar voelt als muzikale middelvinger richting zijn oude strijdkameraden. Op twee schijfjes zijn nu de grootste hits en bijhorende demo’s vanaf 1970 bij elkaar gebracht. Alsof hij hiermee wil zeggen ‘kijk eens wat ik heb bijgedragen aan dit alles’. Een verzamelalbum als rancuneuze wraakoefening.
Wat de motivatie ook mag zijn om dit album uit te brengen, het blijft mooie muziek.  De hippie soundtrack die zou leiden tot een betere wereld. Chicago, Our House, I Used To Be A King en nog vele anderen, zie hiervoor de onderstaande tracklist. Liedjes die je kunt blijven draaien, misschien dat Nash niet het hipste lid van CSNY was maar zo blijkt uit deze verzameling wel een van de betere schrijvers.
Ergens heeft het ook wel iets triest, Graham die zich altijd dienstbaar opstelde voor anderen maar iedere keer teleurstelling kreeg. Eigen projecten die werden gepauzeerd voor weer een poging met het grote moederschip. In interviews komt hij nu  verbitterd over, alsof het besef hoeveel tijd er verloren is gegaan op latere leeftijd is ontstaan.

De hits worden aangevuld met de proefversies van diezelfde liedjes, de latere hits in skeletvorm. Zoals altijd bij dit soort releases vraag ik mijzelf af, wat moet je ermee? Charmant om eens te luisteren, het blijven ook in de meest minimalistische vorm mooie liedjes maar dan? Je denkt echt niet op een zondagmiddag ‘Kom laat ik eens de demo’s gaan draaien’.

Waar zijn nieuwe aartsvijanden Young en Crosby beide afgelopen jaar mooie albums afleverden zwelgt Nash in het mooie maar verre verleden. Juist een mooi, nieuw album zoals het eerdergenoemde ‘This Path Tonight’ was een nóg mooiere muzikale middelvinger geweest.


Tracks:
CD 1
01. Marrakesh Express – Crosby, Stills & Nash
02. Military Madness – Graham Nash
03. Immigration Man – Crosby/Nash
04. Just A Song Before I Go – Crosby, Stills & Nash
05. I Used To Be King – Graham Nash
06. Better Days – Graham Nash
07. Simple Man – Graham Nash
08. Teach Your Children – Crosby, Stills, Nash & Young
09. Lady Of The Island – Crosby, Stills & Nash
10. Wind On The Water – Crosby & Nash
11. Our House – Crosby, Stills, Nash & Young
12. Cathedral – Crosby, Stills & Nash
13. Wasted On The Way – Crosby, Stills & Nash
14. Chicago/We Can Change The World – Graham Nash
15. Myself At Last – Graham Nash

CD 2: The Demos
01. Marrakesh Express – London, 1968
02. Horses Through A Rainstorm – London, 1968
03. Teach Your Children – Hollywood, 1969
04. Pre-Road Downs – Hollywood, 1969
05. Our House – San Francisco, 1969
06. Right Between The Eyes – San Francisco, 1969
07. Sleep Song – San Francisco, 1969
08. Chicago – Hollywood, 1970
09. Man In The Mirror – Hollywood, 1970
10. Simple Man – Hollywood, 1970
11. I Miss You – San Francisco, 1972
12. You’ll Never Be The Same – San Francisco, 1972
13. Wind On The Water – San Francisco, 1975
14. Just A Song Before I Go – San Francisco, 1976
15. Wasted On The Way – Oahu, 1980

Website: Graham Nash


Ook op Blues Magazine ...