Foto Recensie: Gracie Curran & Friends - Come Undone

Gracie Curran & Friends – Come Undone
Format: CD – Digital / Label: VizzTone Records
Releasedatum: 26 juli 2019

Tekst: Peter Marinus

Het is al vijf jaar geleden dat het debuutalbum ‘Proof Of Love’ van zangeres en songwriter Gracie Curran verscheen. Deze artieste uit Boston, Massachusetts, maar tegenwoordig verblijvend in Memphis, Tennessee, is gezegend met een zeer soulvol stemgeluid, dat zowel hard en rauw als intiem en breekbaar kan klinken.

Samen met producer en multi-instrumentalist Damon Fowler en vrienden als Victor Wainwright, Reba Russell, Mark Earley, Doug Woolverton en Pat Harrington is nu eindelijk de opvolger van het debuut verschenen. Een album dat aantoont dat Gracie een zangeres van topklasse is en ook nog eens een zeer veelzijdige artieste.

Zo opent ze het album met Come Undone. Een bluesballad met een flink hoog soulgehalte en in de begeleiding ook lichte reggae trekjes. De zang is in dit nummer Etta James-achtig hartstochtelijk. De Americana kant van Gracie komt naar voren in het akoestische Ernestine, een nummer dat onvermijdelijk aan Janis Joplin’s versie van “Me And Bobby McGee” doet denken. Dus country met flink wat soul. Vervolgens is Stay Up een stuwende jumpblues met een geolied swingende band waarbij Gracie zich, al swingend, hoorbaar als een vis in het water voelt.
Things We Love is daarna een broeierige zwierende ballad vol met onderhuids tintelende soul en rauw priemend gitaarwerk.
Sweet Sativa is een loom pompende bluesshuffle, die door het mannelijke koortje af en toe aan het solowerk van Allen Toussaint doet denken. In de pompende rocker If Mama Ain’t Happy hoor je een venijnige Gracie, begeleid door een sprankelende twangende gitaar en een rockende piano. Love Is The Cruelest is een waanzinnig mooie deepsoul ballad waarin ook de breekbare kant van Gracie te horen is.
Het album wordt afgesloten met het luchtig sprankelende Americana nummer Chasing Sunsets. Een nummer met een warm en intiem geluid.

Ik ben wederom zeer onder de indruk van deze zeer soulvolle zangeres. Hopelijk moeten we niet weer vijf jaar wachten op een opvolger!


Tracklist:
01. Come Undone
02. Ernestine
03. Stay Up
04. Things We Love
05. Sweet Sativa
06. If Mama Ain’t Happy
07. Love Is The Cruelest
08. Chasing Sunsets

Website: Gracie Curran


Ook op Blues Magazine ...