govt-mule-shout

GOV’T MULE – “SHOUT!”
+ Bonus-CD

Format: CD + Bonus-disc / 4-LP
Label: Mascot Label Group
Datum Release: 16 September 2013
Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

Bijna twintig jaar bestaan ze al en wie ze ooit eens live aan het werk heeft gezien is fan voor het leven. Gov’t Mule heeft een hondstrouwe fanbase opgebouwd dankzij de geweldige live-reputatie van de band onder leiding van frontman, zanger en gitarist Warren Haynes. Na een een mooi solo-uitstapje waaruit het album ‘Man In Motion’ is voortgekomen en de pauze die de band heeft ingelast na het overlijden van bandlid Allen Woody, wordt de wereld plotseling wakker geschud met het nieuwe studio-album ‘Shout!’ van Gov’t Mule, of beter gezegd: wordt de wereld wakker geschud met maar liefst twee nieuwe studio-albums…!’

Tekst: Jeroen Bakker

‘Shout!’ is niet alleen de naam van het nieuwe album maar staat ook gelijk aan de unieke samenwerking die er heeft plaatsgevonden tussen Gov’t Mule en diverse bekende gastzangers. Het idee ontstond toen Warren Haynes op zoek ging naar een speciale microfoon voor het nummer ‘Funny Little Tragedy’, een zelfs voor Mule behoorlijk afwijkende track die in de verte herinneringen opriep aan The Clash of The Attractions. Niemand minder dan Elvis Costello werd geraadpleegd maar toen hij uitleg gaf over de opnamen zoals die indertijd plaatsvonden ontstond tegelijktertijd het idee om hem deze compositie ook maar te laten inzingen. Het plan groeide uit naar iets wat nog nooit eerder is gedaan. De opnamen van Gov’t Mule waren zojuist op succesvolle wijze afgerond maar vervolgens werd de ene na de andere bekende vocalist(e) opgeroepen om een track van ‘Shout!’ voor zijn of haar rekening te nemen. In no-time is een prachtige bonus-CD opgenomen met enkele opzienbarende vertolkingen. Voor iemand als Warren Haynes is zoiets geen enkel probleem aangezien hij zelf al regelmatig een gastrol vervulde bij diverse andere muzikanten en er daarnaast een interessant adressenboekje op nahoudt. Bijzonder is toch wel dat alle invalkrachten belangeloos een bijdrage leverden. Zo horen we Myles Kennedy (Slash, Alter Bridge), Toots Hibbert (Toots & The Maytals) maar ook Dave Matthews en Dr. John.

Het stevige, zwaar gitaargeorienteerde ‘World Boss’ is op de bonus-schijf te horen met Ben Harper en wanneer je het classic-rockgeluid van ‘No Reward’ goed beluistert begrijp je dat niemand anders dan Glenn Hughes deze klus moest klaren. Het lome en bloedstollend mooie ‘Captured’ roept herinneringen op aan die prachtige zomeravond in het Utrechtse Rootspark. Haynes hebben we nog nooit zo oprecht gehoord en ook het gitaarspel is van een buitengewone kwaliteit maar in een uitvoering met Jim James, bekend van My Morning Jacket, is deze ook de moeite van het beluisteren meer dan waard. Het moet voor Haynes een machtig gevoel zijn om een eigen compositie als ‘When The World Gets Small’ door Steve Winwood uitgevoerd te zien worden. De ingetogen combinatie van toetsen en vocalen lijken de 65-jarige Brit op het lijf geschreven. Ty Taylor scoort met zijn Vintage Trouble wereldwijd momenteel hoge ogen en mag als beloning hiervoor binnenkort een serie optredens van Mule opwarmen. Grote kans dat ze dan samen ruim elf minuten lang een uiterst gevoelig gezongen ‘Bring On The Music’ laten horen, niet heel toevallig een hoogtepunt op de bonuskant. Het zijn maar enkele voorbeelden van een onwijs interessante aanpak waarmee Gov’t Mule zijn toch al aanzienlijke vriendenkring nog eens stevig zou kunnen uitbreiden.

Tracklist Disc 1:

World Boss
No Reward
Whisper In Your Soul
Captured
Scared To Live
Stoop So Low
Forsaken Savior
Done Got Wise
When The World Gets Small
Funny Little Tragedy
Bring On The Music

Tracklist Disc 2:

World Boss w/ Ben Harper
Funny Little Tragedy w/ Elvis Costello
Stoop So Low w/ Dr. John
Captured w/ Jim James
Whisper In Your Soul w/ Grace Potter
Scared To Live w/ Toots Hibbert
No Reward w/ Glenn Hughes
Bring On The Music w/ Ty Taylor
Forsaken Savior w/ Dave Matthews
Done Got Wise w/ Myles Kennedy
When The World Gets Small w/ Steve Winwood

Website Artiest: www.mule.net


Ook op Blues Magazine ...