govtmule-darksidemule

Gov’t Mule – Dark Side Of The Mule
Format: 3CD+DVD/CD/LP
Label: Provogue Records
Release: 8 December 2014

Tekst: Jeroen Bakker

Terwijl de commotie rondom de meest omstreden Sinterklaasviering ooit enigszins lijkt geluwd kan de feestmaand december weer zorgeloos worden voortgezet. Het is deze maand ook nog eens twintig jaar geleden dat zanger/gitarist Warren Haynes samen met bassist Allen Woody het southern bluesrock-instituut Gov’t Mule oprichtte. ’20 Years Strong’ dus, een prachtige gelegenheid om eens het archief in te duiken en de inmiddels legendarische Halloween 2008-show eindelijk officieel te presenteren met de kerstdagen in aantocht, moet Haynes hebben gedacht terwijl hij dit jaar zijn laatste momenten met The Allman Brothers op het podium beleefde maar daarnaast druk rondtoerde met Gov’t Mule.
De fans hebben de bootlegs van deze avond al lang in huis maar zelfs dan is deze ‘deluxe’-uitvoering nog steeds de moeite van het aanschaffen waard. Het gehele, maar liefst 3 uur durende concert van die avond in het Orpheum Theatre te Boston is opgenomen en valt nu niet alleen terug te beluisteren op 3 cd’s maar daarnaast ook nog eens terug te zien op dvd.

Met de opener ‘Brighter Days’, ‘Child Of The Earth’ en het 7-minuten durende ‘Brand New Angel’ wordt teruggegaan naar het album ‘High And Mighty’ uit 2006 en met het heerlijk breed uitgemeten ‘Gameface’ komt ook het in 1998 uitgebrachte album ‘Dose’ aan bod. Een periode dat Gov’t Mule nog slechts als trio door het leven ging. Van het gelijknamige debuut horen we ‘Monkey Hill’ terwijl tussen ‘Trane’ en ‘Eternity’s Breath’ op subtiele wijze ‘Third Stone From The Sun’ van Hendrix wordt ingepast. Zelfs Grateful Dead’s ‘St. Stephen’ komt nog even voorbij. Fijn zijn ook de uithalen van saxofonist Ron Holloway die het totaalgeluid nog voller maken zonder te overheersen. Na de bijna één kwartier durende instrumentale jazz-jam ‘Kind Of Bird’, ontstaan uit de samenwerking met John Scofield, kondigt Haynes een korte pauze aan waarna een speciale set zal volgen.

Het biedt ons de gelegenheid om CD2 er bij te pakken. Na het lange intro wordt ‘One Of These Days’ herkent door de fans. Wat volgt is een set die geheel in het teken zal staan van Pink Floyd-klassiekers. Uiteraard mag een album als ‘Animals’ niet ontbreken dus horen we Gov’t Mule in een korte uitvoering van ‘Pigs On The Wing Pt.2’ die vloeiend overgaat in het indrukwekkende ‘Shine On You Crazy Diamond’ waarin Warren Haynes op fenomenale wijze de rol van David Gilmour op zicht neemt. Helemaal nieuw is dit concept natuurlijk niet en voor enkele muzikanten in de band al helemaal niet aangezien zij een jaar eerder onder de naam Blue Floyd een soortgelijk eerbetoon hadden opgenomen. Of Pink Floyd-fans hier dan ook op zitten te wachten? Waarschijnlijk niet, zij hebben zojuist een verzameling left-overs uit de beginjaren negentig mogen ontvangen van het nieuwe solo-album dat David Gilmour onder de naam Pink Floyd heeft uitgebracht, die nog verder van het originele Floyd-geluid staan dan ‘Dark Side Of The Mule’. Iets wat we met zekerheid kunnen veronderstellen is dat er die bewuste avond tijdens Halloween 2008 met heel veel meer plezier werd gemusiceerd.

Gov’t Mule heeft uit het omvangrijke oeuvre van Pink Floyd enkele prima keuzes gemaakt en is er bovendien in geslaagd om daar een eigen ‘jamband’-draai aan te kunnen geven zonder zich heel erg te vervreemden van de fans. Hoogtepunt in de set is toch wel Haynes’ vertolking van de allermooiste gitaarsolo ooit gemaakt in de pophistorie, namelijk die van ‘Comfortably Numb’.

Met de eigen composities ‘Million Miles From Yesterday’ en ‘Blind Man In The Dark’ bewijst Gov’t Mule, wellicht ten overvloede, zelf ook over een paar monumentale stukjes te beschikken. Desondanks is ‘Dark Side Of The Mule’ een uitermate geslaagd project geworden waarin, zoals we van de band gewend zijn, op waardige wijze is omgesprongen met het materiaal van anderen.

Naar verluidt is het de bedoeling dat er, in het kader van het 20-jarig jubileum, nog veel meer moois uit de ‘Halloween’-archieven van deze ultieme live-band zal worden opgepoetst en opnieuw zal worden uitgebracht. Zo werd op de Record Store Black Friday onlangs ‘Stoned Side Of The Mule: Vol.1’ uitgebracht met zeven Rolling Stones-covers, is het wachten op ‘Sco-Mule’, een instrumentaal samenwerkingsproject uit 1999 met John Scofield dat in februari 2015 een vervolg zal krijgen, en zal er eveneens in het komende voorjaar ‘Dub Side Of The Mule’ verschijnen, een 45-minuten durende reggae-set met Toots Hibbert uit 2006. Vooralsnog kunnen wij de eindejaarslijstjes op de valreep nog even aanpassen om daarin plaats te maken voor ‘Dark Side Of The Mule’.

Tracklist 3CD+DVD
Disc 1
1. Brighter Days
2. Bad Little Doggie
3. Brand New Angel
4. Gameface
5. Trane / Eternity’s Breath / St. Stephen Jam
6. Monkey Hill
7. Child Of The Earth
8. Kind Of Bird

Disc 2
1. One Of These Days
2. Fearless
3. Pigs On The Wing, Pt. 2
4. Shine On You Crazy Diamond, Pts. 1 – 5
5. Have A Cigar
6. Speak To Me
7. Breathe (In The Air)
8. On The Run
9. Time
10. The Great Gig In The Sky
11. Money
12. Comfortably Numb

Disc 3
1. Shine On You Crazy Diamond, Pts. 6 – 9
2. Wish You Were Here
3. Million Miles From Yesterday
4. Blind Man In The Dark

BONUS DVD
Features the entire performance in Stereo & 5.1!

Tracklisting 1CD
1. One Of These Days
2. Fearless
3. Pigs On The Wing, Pt. 2
4. Shine On You Crazy Diamond, Pts. 1 – 5
5. Have A Cigar
6. Breathe (In The Air)
7. Time
8. Money
9. Comfortably Numb
10. Shine On You Crazy Diamond, Pts. 6 – 9
11. Wish You Were Here

Website Gov’t Mule: http://mule.net/


Ook op Blues Magazine ...