Gospel Book Revisited – Stay Wild – Live On Tour 2017 –  2018
Format: CD – Digital / Label: Ultra Sound Records
Releasedatum: 12 oktober 2018

Tekst: Peter Marinus

Een bandnaam kan je af en toe behoorlijk op het verkeerde pad zetten. Neem nou de band Gospel Book Revisited uit Turijn, Italië.  Op het eerste nummer op dit album na, heeft deze band echt totaal niets met gospel te maken maar wel alles met verzengende rauwe bluesrock. Bluesrock waarin ook ruimte is voor soul en een gevoelige ballad.
De band bestaat uit zangeres Camilla Maina, gitarist Umberto Poli, bassist Gianfranco Nasso en drummer Samuel Napoli. Op dit livealbum is gast Maurizio Spandre af en toe op piano en op het Hammondorgel te horen.

Het album start zeer gewaagd met een a capella uitvoering van de gospeltraditional Roll Jordan Roll. Helemaal in haar eentje uitgevoerd door Camilla Maina, die gelijk aantoont dat ze over een dijk van een soulstem beschikt. Dan treedt de band aan voor een zware, logge uitvoering van de bluesklassieker I Just Want To Make Love To You, dat voorzien wordt van vette funky grooves en messcherp snijdend gitaarwerk. Camilla laat horen dat zij ook het rauwe rockwerk aan kan.
I Don’t Know Her Name opent met spacey, brandende Hendrix-achtige gitaarlicks en gaat al snel vet beukend verder als een logge boogie, In Clean Up Woman is de huppelende piano en het soulvolle orgel van gast Maurizio Spandre te horen. De soulklassieker van Betty Wright krijgt een luchtig swingende funky uitvoering. De onstuimig funkende bas van Gianfranco Nasso leidt Keep Me Wild in. Een loom bonkende funkrocker met rauwe gitaarriffs, die af en toe gepikt zijn van Thin Lizzy’s “Jailbreak”.
De band toont aan dat zij ook in staat zijn om een breekbare ballad als Mary And The Fool overtuigend neer te zetten. Daarna gaat de beuk er weer in met de samenvoeging van When The Levee Breaks – John The Revelator. Beide nummers krijgen een broeierig pompende uitvoering met schroeiend hard gitaarwerk. When The Levee Breaks blijft dicht bij de Led Zeppelin uitvoering en John The Revelator sluit daar naadlos op aan.
Tot slot krijgt het Betty Davis nummer If I’m In Luck I MIght Get PIcked Up een prima uitvoering. Het op zich al behoorlijk ruige origineel krijgt hier een zeer passende Mother’s Finest-achtige rock behandeling.

Ik ben zeer aangenaam verrast door deze ruige en zeer veelzijdige Italiaanse band. Zeer aan te raden voor alle bluesrockers onder ons.Tracklist:
01. Roll Jordan Roll
02. I Just Want To Make Love To You
03. I Don’t Know Her Name
04. Clean Up Woman
05. Keep Me Wild
06. Mary And The Fool
07. When The Levee Breaks – John The Revelator
08. If I’m In Luck I Might Get Picked Up

Website: Gospel Book Revisited