Good Time Charlie- Ready To Rumble
Format: CD – LP / Label: Good Time Charlie Records
Releasedatum: 26 mei 2017

Tekst: Fons Delemarre

De eerlijkheid gebiedt te bekennen dat ik nog nooit van de band Good Time Charlie had gehoord. De eerste track van hun album, titelnummer Ready To Rumble, klonk verrassend fris en energiek. Swamprock, een prettige Creedence-feel en catchy vocals. De vette, zwaar versterkte mondharmonica had een fijn randje vervorming. De volgende track had de vrolijkheid en lichtvoetigheid van sommige nummers van James Hunter. De piano tinkelde lekker mee en begeleidde korte solo’s van gitaar en mondharmonica.
Toch maar eens even wat info opgezocht over de band van Charlie en wat blijkt: het is een Noorse bluesband met een lange staat van dienst. De band bestaat al sinds 1983, is groot in Noorwegen en heeft al heel wat albums op haar naam staan. De muziek is puur de witte rockvariant op de zwarte rhythm&blues uit de 50-er jaren zoals die zich ontwikkelde bij –met name Engelse- bands als The Animals, de Stones en Cream.
Informatie over deze muziekstroming vond ik op de zeer goed gedocumenteerde site van Muziekweb. Muziekweb is een landelijke organisatie, die met een collectie van ruim 500.000 cd’s, 300.000 lp’s en 30.000 muziekdvd’s en 6 miljoen gratis te beluisteren tracks, de grootste muziekcollectie in Europa beheert en uitleent. Over rhythm & blues en de ontwikkeling ervan schrijft Muziekweb het volgende. “De term rhythm & blues werd in 1948 bedacht door platenbaas Jerry Wexler als vervanging van de dubieuze term ‘race music’. Dat was een overkoepelende term voor alle muziek van Afro-Amerikaanse origine.
Vanaf de jaren veertig werd rhythm & blues een stijlaanduiding voor muziek die elementen uit jazz, blues, boogie-woogie en gospel samensmolt. Daarmee is het de voorloper van latere genres als soul en rock-‘n-roll. Rhythm & blues deelt de doorleefde voordracht met soulmuziek, terwijl het opzwepende ritme en de realistische teksten een voorbode zijn van de rock’-n’roll. In Engeland is het in de jaren zestig de benaming voor groepen als The Rolling Stones, The Animals en Cream. Het geluid van deze Britse groepen was meer gitaar georiënteerd en daardoor harder dan die van hun zwarte voorgangers. Vanaf de jaren zeventig werd het gangbaar om die afsplitsing ‘rock’ te noemen.”

Het geluid van GTC is prettig transparant en de composities melodieuzer dan vaak het geval bij de ‘oude’ R&B. De ballads Soul Up On Ice en Pie In The Sky zijn het minst interessant, maar er staan voldoende rockende bluesnummers op ’Ready To Rumble’ ter compensatie. Verrassend, deze bluesnoren van Good Time Charlie. Opvallend is dat de stem van zanger/mondharmonicaspeler Arle Hjelmeland erg lijkt op die van Steve Dawson, labelbaas van en muzikant bij het Canadese label Black Hen Music. Kim Wilson (Fabulous Thunderbirds) spreekt ook met respect over de band. “They have been as much at home playing the raw Sun sounds of Memphis as the heavy Chess blues of Chicago, the deep New Orleans funk of the 60`s as well as the swampy moods of the Louisiana bayou, the shuffle of Texas R&B and the jump and jive of the West Coast. «They really got something to tell!!”

Fijn bluesalbum, ’Ready To Rumble’.

 

Tracklist:
01. Ready
02. In It To Win It
03. Hunt
04. Soul Up On Ice
05. Line Of Fire
06. Pie In The Sky
07. New Beat
08. Hack
09. Mellow
10. Soulhawk
11. Freezin’ Penguin

Personnel:
Arle Hjelmeland – Harmonica, Lead Vocals
Steinar Karlsen – Guitar, Organ, Vocals
Qystein Lydvo – Bass, Perccussion, Vocals
Per Fredriksen – Drums, Vocals

Website: Good Time Charlie