Gizelle Smith – Ruthless Day
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Jalapeno Records – V2 Records
Releasedatum: 30 maart

 Tekst: Joop van Rossem

Puur toevallig kwam ik Gizelle Smith tegen op Spotify met het nummer Hero en dat liedje met ferme blazers en sensueel Hammond-orgeltje smaakte naar meer. Smith komt uit Manchester en kwam een kleine tien jaar geleden in beeld als frontvrouw van The Mighty Mocambos, waarmee ze ook haar debuutalbum opnam. Na nog wat los singlewerk te hebben gereleased, is ze nu terug met een compleet album, dat als titel ‘Ruthless Day’ meekreeg.
Stijltechnisch valt de Britse in te schalen in de driehoek soul-funk-jazz, waarbij het luisteren naar de elf liedjes regelmatig herinneringen aan de jaren zeventig losmaakt. Voordat je je echter kunt laven aan het heerlijk funky Hero, is er eerst het eveneens funky openingsnummer Dust.
Ook verderop bewijst Smith de benodigde songwritingskills te bezitten in liedjes als Scared Of Something (toch wel het absolute hoogtepunt van deze sterke plaat), Love Song, Sweet Memories, het uit de speakers knallende Hey Romeo en het relatieve rustpuntje Twelve, nummers  die meer dan genoeg finesse bevatten om er telkens nieuwe elementjes in te ontdekken.
Als apotheose toont ze haar gospelroots in het fraaie Amen. Hou je van vintage soul en funk zoals die vroeger door labels als Motown en Stax de wereld in werden gestuurd, dan is Gizelle Smith een artieste om uit te proberen!


Tracklist:
01. Dust
02. Hero
03. Scared Of Something
04. Love Song
05. Sweet Memories
06. Around Again
07. S.T.A.Y.
08. Ruthless Day
09. Hey Romeo
10. Twelve
11. Amen

Website: Gizelle Smith