giles-robson-for-those-who-need-the-blues

Giles Robson – For Those Who Need The Blues
Format: CD  / Label: V2 Records
Releasedatum: 28 oktober 2016

Tekst: Rick Kanselaar

Giles Robson is de voormalig frontman van de The Dirty Aces, maar is vooral een begenadigd en bejubeld mondharpspeler. Met het album ‘For Those Who Need The Blues’ maakt hij zijn solo debuut op het V2 Records label en laat hij horen waarom hij bewonderd wordt om zijn harp spel. Samen met Andy Knight op gitaar, Darren Crome op drums en Jeff Walker op de basgitaar nam hij spontaan en in één dag het album op. Geen fratsen, geen moeilijke technieken maar wel vieze vuige Chicago blues met een hoofdrol voor de mondharmonica. Openingsnummer Shady Heart zet direct de toon met zijn southside Chicago gevoel. Uptempo en scheurend geluid, lekker vet aangezet.

In Sarah Lee en Where You Been neemt de band iets gas terug maar blijft het genieten van de mondharp van Robson, maar met name in Where You Been is het de gitaar van Andy Knight die het nummer draagt. Het album bevat in totaal negen nummers waarvan er drie instrumentaal zijn.

Giles Robson en zijn band blijven dicht bij de pure blues en dat is de kracht van het gehele album. Referenties zijn o.a. Red Devils, Fabulous Thunderbirds en Little Walter, zeker niet de minste namen om in één adem mee genoemd te worden.

Het nummer Bound For The Blues is daar wel het sterkste voorbeeld van, een stuwende drums en bas en een gitaar die smerig de solo pakt en daarover heen de stem en mondharmonica van Robson. Start A War is een slepende slow blues om vervolgens over te gaan in wederom een instrumentaal nummer, G.S. Shuffle. Het nummer Summa That Good Stuff swingt vanaf de eerste tel en je hoort dat het spelplezier er vanaf spat. Het afsluitende nummer A Walter Shade Of Blue is Giles Robson’s eerbetoon aan Little Walter, de eerste mondharmonicaspeler die bewust gebruik maakte van elektronische vervorming. In dit nummer laat Giles Robson horen waarom hij tot de absolute top behoort van de mondharmonica spelers. Zijn geluid is bezeten en kent vele variaties en verschillende bends.

‘For Those Who Need The Blues’ is een uitstekend debuut en past zeker in het eerder genoemde rijtje namen. In november en december toert Giles Robson in Nederland en doet dan enkele festivals en support shows. Ik ga zeker kijken.

Tracks:
01. Shady Heart
02. Sarah Lee
03. Where You Been?
04. Andy Steps Out
05. Bound For The Border
06. Start A War
07. G.R. Shuffle
08. Summa That Good Stuff
09. A Walter Shade Of Blue

Website: Giles Robson

Tourdata:
20 november: Keeping The Blues Alive – Vlierden
26 november: Amstelveen Blues Festival
09 december: Wilhelmina – Eindhoven
10 december: Gitgo Blues Festival – Deventer
11 december: De Bosuil (Café) – Weert
13 december: Paradiso – Amsterdam (Supporting Joanne Shaw Taylor)
14 december: Blues Moose Session & Performance – Groesbeek
06 december: Iduana – Drachten (Supporting Joanne Shaw Taylor)


Ook op Blues Magazine ...