Foto Recensie: Giles Robson - Don’t Give Up On The Blues

Giles Robson – Don’t Give Up On The Blues
Format: CD – Digital / Label: American Showplace Music
Releasedatum: 20 september 2019

 Tekst: Peter Marinus

De Britse blueslegende Paul Jones (Manfred Mann, The Blues Band) is een groot fan van de al even Britse harmonicaspeler Giles Robson. En ik snap dat helemaal! Ook snap ik dat Giles in 2019 de Britse Blues Music Award won en dat hij als eerste Europese artiest door het befaamde Alligator label werd getekend waar Giles bij het American Showplace Music label werd ondergebracht.

Giles Robson’s spel is namelijk overdonderend hard en rauw en zijn tweede soloalbum heeft een on-Britse maar wel Amerikaans blues(rock) geluid waarbij je moet denken aan artiesten als The Fabulous Thunderbirds en The Red Devils.

Op zijn nieuwe album wordt Giles begeleid door producer Bruce Katz op orgel en piano, Aaron Lieberman op gitaar, Antar Goodwin op bas en Ray Hangen op drums.

In de landerige funky bluesshuffle Land To Land, de opener van dit album, valt het hard scheurende spel van Giles direct op. Zijn geluid is schroeiend hard en hij heeft daarbij ook nog eens een zeer aangenaam rauw stemgeluid.
Don’t Give Up On The Blues is daarna een soepel rockende shuffle, die geopend wordt door Giles’ gierende harmonica. Producer Bruce Katz valt hier op met zijn rockend pompende piano. Gitarist Aaron Lieberman staat Giles bij met priemende injecties. Ray Hangen’s dreunende drums vormen het intro voor Damn Fool Way. Een nummer dat drijft op een Bo Diddley beat met Giles’ schroeiende en pompende harmonica. Vervolgens is Your Dirty Look & Your Sneaky Grin een soulvolle slowblues met sprankelend pianospel van Bruce Katz, de hard huilende harmonica van Giles en Aaron Lieberman, die zich beperkt tot zeer functionele bluesy licks. In de broeierige funky shuffle Show A Littrle Mercy is een belangrijke rol weggelegd voor de swingende piano en de snerpende slidegitaar.
Boogie At The Showplace is een onderonsje tussen Giles en Bruce Katz. Een instrumentale boogie woogie waarin Giles scheurend, gierend en brullend tekeergaat terwijl Bruce Katz al rockend zijn piano te lijf gaat. Na het rauw voortploegende Fearless Leaders, met een Red Devils achtige smerigheid, klinkt Hey, Hey Now! funky met een enigszins aan King Curtis’ “Memphis Soul Stew” herinnerende groove. In het swingende Giles’ Theme moest ik meer dan eens aan “Mellow Down Easy” denken. Het onstuimig swingende That Ol’ Heartbreak Sound is een hoekig spetterend nummer, dat zeker tot de hoogtepunten van dit album hoort. Daar hoort ook de afsluiter, Way Past Midnight, bij. Een sfeervolle slowblues met een hoog soulgehalte, met name door het orgel van Bruce Katz.

Giles Robson heeft een prima tweede album afgeleverd, dat een absolute must is voor de harmonicablues liefhebbers!

Giles Robson - Land To Land


Tracklist:
01. Land To Land
02. Don’t Give Up On The Blues
03. Damn Fool Way
04. Your Dirty Look & Your Sneaky Grin
05. Show A Little Mercy
06. Boogie At The Showpkace
07. Fearless Leaders
08. Hey, Hey Now!
09. Giles’ Theme
10. Life, With All Its Charms
11. That Ol’ Heartbreak Sound
12. Way Past Midnight

Website: Giles Robson


Ook op Blues Magazine ...